Menekültek és csirkeáfa: Rogán elmondta, mit tervez a kormány

A miniszter a Kossuth Rádióban részletezte a kabinet jövőbeli terveit, preferenciáit.

MTI
2016. 04. 17. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal közölte: a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése növeli a nyugdíjak értékállóságát, mert a legfontosabb élelmiszerekből a nyugdíjasok fogyasztják a legtöbbet. Hozzátette, hogy a sertéstőkehús esetében, amelynek januárban csökkent 5 százalékra az áfája, pozitívak a tapasztalatok, csökkentek a fogyasztói árak.

2017-ben érnek be az otthonteremtési intézkedések. A kormány százmilliárd forintot szán a lakástámogatások nagy volumenű növekedésére, az áfacsökkentésre, a családok otthonteremtési kedvezményére és a támogatott hitelre. Beindul a nemzeti otthonteremtési közösség is, amelynél további hárommillió forint körüli támogatást lehet kapni lakásonként – mondta a miniszter.

Rogán Antal kiemelte: 100-100 milliárd forint többletforrást szán a kormány az egészségügyre és a közoktatásra. A közoktatásban folytatódik a pedagógusok béremelése, tartósan rendezik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) körüli problémákat. Az egészségügyben tartós béremelési programról tárgyal a kormány az érdekképviseletekkel. A kabinet többéves béremelési programot szeretne felvázolni 2017–2018–2019-re – közölte a politikus.

Hozzátette: ha jól áll a 2016-os költségvetés, akkor elképzelhető, hogy ennek egy részét előre hozzák idénre. Ezt a következő két hétben vizsgálja meg a kormány – jegyezte meg Rogán Antal. A miniszter rendkívül veszélyesnek nevezte Brüsszel javaslatát az európai menekültpolitika megújítására, mert az a bevándorlás csökkentése helyett arról szól, hogyan lehet legalizálni és törvényessé tenni a migrációt, valamint kivenné a bevándorláspolitikát a nemzetállami hatáskörből.

Állandósítaná a bevándorlást Európába, ha Brüsszel döntene a betelepítendő emberekről, akiket kötelező kvóta alapján osztanának szét a tagállamok között. Magyarország ezt szuverenitási kérdésnek tartja, ezért javasolja a kormány, hogy legyen népszavazás a témában – jelentette ki Rogán Antal.

Elmondta: jó lenne közös álláspontot kialakítani a V4-országokkal (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) a magyar kormányfő tízpontos javaslatairól a schengeni egyezmény megújítására. Erről a jövő hét elejére várható egyeztetés az érintett országokkal – tette hozzá Rogán Antal.

A javaslatok között szerepel az erősebb határvédelem, a gazdasági bevándorlók és a menekültstátuszra jogosult emberek szétválasztása, valamint megengedné, hogy egyes országok a gazdasági problémákat, munkaerőhiányt bevándorlással oldják meg, de a migrációt ne lehessen másokra kényszeríteni – ismertette a javaslatot a miniszter.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: az egy évvel ezelőtt kitűzött célok közül a gazdasági természetűeket elérték, nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság a kiskereskedelemben.

Azonban nem sikerült igazán a multiktól a kisebb cégek felé terelni a vásárlókat, és az emberek sem fogadták el a tilalmat, ezért döntött a kormány úgy, hogy visszavonja az intézkedést – mondta Rogán Antal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.