Pedagógusok: Öt percre álljon le az élet!

Azt kérik, ez alatt az öt perc alatt ne legyen ügyintézés a hivatalokban és kiszolgálás az üzletekben.

MTI
2016. 04. 14. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek szervezését megkezdték – mondta el az érdekvédő. Azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, és álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban – magyarázta Galló Istvánné.

A szakszervezeti vezető rendkívül gorombának nevezte a kormány magatartását a még elégséges szolgáltatásokkal összefüggésben. Szerinte a kormány visszaél a hatalmával, ultimátumot adott, és megpróbálja ellehetetleníteni a sztrájkot.

Közölte: azt kérik, akik nem tudják azt megtenni, hogy öt perce leállnak, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat, illetve fejezzék ki tiltakozásukat a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kormányzati állásponttal. Megjegyezte: most nagyon fontos a kormánynak a gyermekek érdeke, de amikor a Klik nem fizette a gázszámlát, és nem tudtak iskolába menni, akkor ez nem volt annyira lényeges. Galló Istvánné megerősítette: április 20-án valamennyi iskolában biztosítják a gyermekek felügyeletét, étkeztetését majd.

Hozzátette: kérni fogják a szülők támogatását is, hogy a sztrájk szervezését segítsék, és ha meg tudják oldani, a gyerekeket aznap ne vigyék óvodába, iskolába.

A szakszervezeti vezető kitért arra is: folyamatosan kapják a tájékoztatást arról, hogy különböző módon pressziót gyakorolnak a polgármesterek, tankerületi vezetők a sztrájkot szervezőkre, illetve tantestületekre.

Rögzítette: egy jogszerűen megszervezett sztrájkban a pedagógusokat semmilyen joghátrány, következmény nem érheti. Kérdésre közölte: a sztrájk miatti egynapi munkabér levonása következő havi bérszámfejtésnél jelentkezhet majd.

Galló Istvánné cáfolta, hogy a 25 pontos követeléseik közül 20 pontban megállapodtak volna a kormánnyal. Nem állapodtak meg, nagyon sok kérdésben közeledtek az álláspontok, de egyezség akkor lesz, ha azt írásban rögzítik, és mindkét fél aláírja – mondta, hozzátéve: még itt nem tartanak.

A vitatott négy kérdés, ami miatt sztrájkot hirdetnek, lefedi az összes köznevelési intézményt – jegyezte meg, hozzátéve: a minőségi munka elismerése az óvodapedagógusokra is vonatkozik.

Az április 15-re hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkról, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervez, illetve a polgári elégedetlenségi akcióról azt mondta: lehetséges, hogy ez erősíti majd az április 20-i sztrájkot. Jelezte: a sztrájkbizottság elsősorban az április 20-i munkabeszüntetésre koncentrál, de a kollégák szabad döntése, hogy a pénteki akcióban részt vesznek-e.

Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnök-helyettese azt mondta: arra kérik az iskolaigazgatókat, támogassák a sztrájkot, és tegyék lehetővé a munkabeszüntetést.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke jelezte: erre a napra szintén munkabeszüntetést hirdetnek szolidaritásul a pedagógusok sztrájkjával. Közölte: az átlagkeresetektől továbbra is 35 százalékos lemaradásban van a szociális ágazat. Követéseik között említette a pedagógusi életpályamodell kiterjesztését a középfokú bölcsődei kisgyermeknevelőkre, a szociális ágazatban dolgozók számára általános, 20 százalékos béremelést, illetve hogy legyenek érdekegyeztető tárgyalások.

A sztrájkbizottságuk megfogalmazta felhívását, ezt közzétették, és értesítették a helyettes államtitkárt mint kormányzati tárgyalópartnert. Ők az elégséges szolgáltatásról rendelkeznek jogerős bírósági döntéssel – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.