Szabad a vásár – akár éjszaka is

Az üzletek akkor lehetnek nyitva, amikor csak akarnak, akár éjszaka is.

Markotay Csaba
2016. 04. 13. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a most eltörölt jogszabály írta elő nemcsak a vasárnapi zárva tartást, hanem azt is, hogy az üzletek „kiskereskedelmi napokon 4 óra 30 perc és 22 óra között tarthatnak nyitva”, a jövőben lényegében semmilyen korlátozás nem lesz. Vagyis az üzletek akkor lehetnek nyitva, amikor csak akarnak, akár éjszaka is – hívta fel a figyelmet lapunk érdeklődésére Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ez alól például december 24-e lehet kivétel, amikor 14 óráig tarthatnak nyitva az üzletek, illetve a helyi önkormányzatok saját rendeleteikben és területükön korlátozhatják az üzletek nyitva tartását akkor, ha az zavarja a helyben lakókat. De ezektől eltekintve a boltokon múlik, meddig várják a vásárlókat.

– Egyelőre nem tudni, hogy most vasárnap mennyi üzlet nyit ki – mondta a főtitkár, aki szerint az üzletek egy része most még biztosan zárva tart akkor is, ha a tegnap elfogadott módosítás vasárnapig hatályba lép. Egyrészt a nyitva tartás változását be kell jelenteni az önkormányzatnak. Ezt még akár el is lehet végezni péntekig. Viszont az alkalmazottakkal hét nappal előre közölni kell a beosztást, vagyis a munkarend esetleges változásáról előre értesíteni kell őket, ami viszont már nem fér bele a vasárnapig hátralévő néhány napba.

Nem tudni azt sem, hogy mi lesz a vasárnap is dolgozók pótlékaival. A tegnapi parlamenti szavazás előtt a törvényalkotási bizottságba több ellenzéki módosító javaslat is érkezett azért, hogy az eddigi, egyes esetekben 100 százalékos pótlékot ne mérsékeljék 50 százalékra. Ezek a javaslatok viszont nem kapták meg a többséget. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a szavazás előtti országgyűlési vitában egyebek mellett azzal érvelt, hogy a baloldal által javasolt népszavazási kérdés a törvény teljes eltörlésére irányult, vagyis azzal a bérpótlékok eltörlését is indítványozták. – Ráadásul a népszavazás sikere esetén három évig még csak hozzá sem lehetett volna nyúlni a bérpótlékok ügyéhez – fejtette ki, hozzátéve, hogy a kormány hajlandó egyeztetni a bérpótlékokról, de nem a pártokkal, hanem az érdekképviseletekkel. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások ügye. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke pedig úgy fogalmazott, hogy pártja a pótlékok felemelését támogatja, amiről egyeztetést kezdeményez az ágazati képviseletekkel.

Novák Előd (Jobbik) a vitában azt mondta, a kormány figyelmen kívül hagyta, hogy a vasárnapi pihenőnappal párhuzamosan több helyen meghosszabbították a hétköznapi nyitva tartást, ami családellenes. Megjegyezte, hogy noha pártja programja is tartalmazza a vasárnapi pihenőnapot, azt úgy képzelik el, hogy az embereket ne lehessen munkavégzésre kötelezni, és ha vállalják a munkát, akkor tisztességes bérpótlékot kapjanak.

Bírálta az MSZP is, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a 100 százalékos vasárnapi bérpótlékot. – Hazug és aljas az a politika, amely az ellenzékre keni ennek eltörlését – fogalmazott Tóbiás József pártelnök. A PM pedig azt követelte, hogy ne csak a kiskereskedelmi dolgozóknak, hanem mindenki másnak is járjon a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék.

A szakszervezetek szintén egyeztetni akarnak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a VKF nevű konzultációs fórum azonnali összehívását kezdeményezi. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint ugyanis a jelenlegi dolgozói létszámmal, pótlékokkal, illetve munkaidő-beosztási szabályokkal megvalósíthatatlan a vasárnapi nyitva tartás. A jelenlegi 50 százalék helyett 100 százalékos vasárnapi bérpótlékot követelnek, továbbá azt, hogy a munkáltatók adják meg a választási lehetőséget a munkavállalóknak, hogy akarnak-e vasárnap dolgozni. Mindezek eléréséért aláírásgyűjtést szerveznek, sőt még demonstrációt is kilátásba helyeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.