Titkos a válsághelyzet elrendelésének oka

Az elrendelés törvényi feltételei nem teljesülnek, de ez nem zavarja a kormányt, sőt: most már titkosak is.

MNO
2016. 04. 05. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor március 9-én jelentette be, hogy a kormány a zöldhatáron megélénkült mozgások miatt kihirdeti az ország egész területére vonatkozó migrációs válsághelyzetet. Erre az MNO-nak nyilatkozó szakértő, Lattmann Tamás azt mondta: jelenleg egyik feltétel sem áll fenn, amiért ezt megtehetnék. A törvény szövegéből ugyanis világosan kiderül, hogy három esetben hirdethető ki a migrációs válsághelyzet: az első kettő a Magyarországra érkező menedékkérők és az itteni tranzitzónában tartózkodók számához köti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését, a harmadik közvetlen veszélyhelyzet esetén áll fenn; a törvény szövegéből kiderül, hogy ehhez konkrét eset kell, például egy befogadó táborban olyan erőszakos cselekmény, amely veszélyezteti a közrendet. Lattmann Tamás szerint ezért a belügyminiszteri indoklás nem felel meg egyik bevezethetőségi indoknak sem.

Akkor a Magyar Helsinki Bizottság is kiadott egy közleményt, melyben azt írta, hogy ha a kormány a migrációs válsághelyzet kihirdetése alatt a 2015 szeptemberében elfogadott „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” bevezetését érti, akkor a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokat hágja át, a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyva.

A PM három nappal később feljelentést tett a Lattmann által is említett hiányzó jogalap miatt.

Most a bizottság munkatársa közérdekűadat-igényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH), hogy megtudja, pontosan milyen okokra hivatkozva kérték az egész országra érvényes válsághelyzet elrendelését. Válaszlevelében a két szervezet szinte szóról szóra megegyező indokokkal tagadta meg a válaszadást – álláspontjuk szerint a válsághelyzet elrendelésére vonatkozó kérelmük tíz évig titkos.

Mint a bizottság munkatársai írják, „az egész titkolózás önmagában is rendkívül súlyos kérdéseket vet fel a jogállami működéssel kapcsolatban”, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak arra kérve a vezetőjét, hogy utasítsa a rendőrséget és a bevándorlási hivatalt a kért adatok átadására.

Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfőn azt írta: értesüléseik szerint Varsót, Berlint és Budapestet is említette lehetséges terrortámadások helyszíneként az a figyelmeztetés, melyet az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) továbbított a lengyel belbiztonsági szolgálatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.