Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány az egész ország területére

Pintér Sándor közölte: több rendőrt és katonát vezényelnek a határra.

BO
2016. 03. 09. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia, Szerbia tegnap, Horvátország ma bejelentette, hogy szigorúan szűri a migránsokat, Macedónia pedig lezárta a határát. Pintér erre reagálva kijelentette: ezek az országok a schengeni elvárásoknak megfelelően cselekedtek. Mint mondta, Magyarország számára mindez azt jelenti, hogy nem tudjuk, milyen reakciót fog kiváltani a határokon belül rekedt migránsokban. Pintér szerint észrevehetően nőtt a mozgás a zöldhatáron, valamint az állomások is megteltek. Erre felkészülve a határok megerősítése mellett döntött a kormány, és kihirdeti a migrációs válsághelyzetet az ország egész területére.

Újságírói kérdésre reagálva bejelentették, hogy ez több rendőr és katona levezénylését fogja jelenteni. Az MTI szerint ehhez hozzátették, hogy a honvédség részéről ezerötszázan vesznek részt az akcióban, a rendőröknél pedig a határ menti megyei főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársait vezénylik a határhoz nagyobb létszámban. Kérdésre válaszolva Pintér közölte: egyelőre nem kértek többletjogosítványt, a rendőrségi és honvédségi törvény keretein belül el tudják végezni a munkát.

Megtervezték az esetleges útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek, és megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén teljes hosszában megvilágíthassák. Ez azt jelenti, bárhol a határ mentén megjelennek illegális migránsok, „el tudjuk őket fogni” – mondta a tárcavezető. Az elfogottakat „megfelelő emberi körülmények között” el tudják helyezni, ha kell, ilyen tábor épül.

A szükséges forrás rendelkezésre áll, az útépítés 7,3 milliárd forintba kerül, ennek előteremtéséről a kormány feltételesen döntött.

Arra a kérdésre, hogy épül-e a román határon is kerítés, Pintér Sándor azt felelte, nem tapasztalják, hogy Románia felől érkeznének illegálisan migránsok, de felkészülnek a lehetőségre, ezért megtisztítják a határvonal környékét, és szállítanak kerítésanyagot is, hogy ha szükséges, tíz napon belül kerítést építsenek. Jelezte: a román belügyminiszter arról tájékoztatta, Románia garantálja, hogy az országon keresztül nem fognak illegális migránsok érkezni.

Ismert, a hétfői EU-csúcs után Orbán Viktor azt mondta: „Vége van annak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni, az uniós vezetők döntöttek: le kell zárni az embercsempész-útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet.” A mostani intézkedés összhangban lehet miniszterelnök kijelentésével.

Az Együtt szerint a kormány csak „riogatja” a polgárokat, és a „tavaly megkezdett gyűlöletkampányával kijelölt úton halad tovább, amely a többségi társadalom számára biztonságot nem teremt, a többi uniós tagállammal nem szolidáris, a menedékkérőkkel szemben pedig embertelen.” Az MNO-hoz eljuttatott közleményük szerint a Fidesz gyűlöletkampánya a félelem és a csökkenő biztonság terve, ami kizárólag Vlagyimir Putyin érdekét szolgálja.
A Magyar Liberális Párt szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint „a kormánynak kötelessége feltárni, hogy mi a válsághelyzet elrendelésének konkrét indoka, azaz mely település van jelenleg közvetlen veszélyben azon a határmenti zónán kívül, ami már egyébként is a korábban kihirdetett, de még érvényes válsághelyzet területére esik. Amíg a kormány nem ad magyarázatot a válsághelyzet elrendelésére, addig jogosan hihető az, hogy ez is csak egy újabb habonyféle kommunikációs fogás ahhoz, hogy a lakosságot félelemben tartva, háborús légkört kialakítva ágyazzanak meg a menekültekkel kapcsolatos népszavazási kampánynak.”
A Demokratikus Koalíció MTI-nek elküldött közleményében ítélte el a lépést, miszerint a Fidesz „megkezdte a kvóta elleni népszavazást megelőző kampányt”, mely azt jelenti, hogy az adófizetőkkel szeretnék kifizettetni a saját hatalmi érdekeiért folytatott kampányát. „Látva, hogy a kormány már most újabb 7 milliárd forintot különített el a válsághelyzet jegyében, kijelenthető, hogy ez lesz minden idők legdrágább politikai kampánya.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.