Politikai húzás lehet a válsághelyzet bevezetése

Rendkívüli felelőtlenség a kormányzat részéről, hogy pánikot kelt a lakosság körében – mondja a szakértő.

Majláth Ronald
2016. 03. 09. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észrevehetően nőtt a „mozgás” a zöldhatáron, valamint az állomások is megteltek. Erre felkészülve a határok megerősítése mellett döntött a kormány, és kihirdetik a migrációs válsághelyzetet az egész ország területére – jelentette be szerda délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter.

A menedéktörvényben foglalt szabályok alapján azonban bajosan hirdethető ki a válsághelyzet – erről beszélt portálunknak Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IIR) kutatója.

Ugyanis a törvény szövegéből világosan kiderül, hogy három esetben hirdethető ki a migrációs válsághelyzet  – hangsúlyozta a szakértő. Az első kettő a Magyarországra érkező menedéket kérők és az itteni tranzitzónában tartózkodók számához köti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését – azonban jelenleg egyikről sincs szó. A harmadik lehetőség közvetlen veszélyhelyzet esetén áll fenn: a törvény szövegéből viszont kiderül, hogy ehhez egy konkrét eset kell, például egy befogadó táborban olyan erőszakos cselekmény, ami veszélyezteti a közrendet. Lattmann Tamás szerint ezért a mostani belügyminiszteri indoklás nem felel meg egyik bevezethetőségi indoknak sem.

„Innentől kezdve ennek a kihirdetésnek nem világos a jogszabályi alapja” – hangsúlyozta a szakember.

Kiemelte: amennyiben a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet által lehetővé tett rendkívüli intézkedések valamelyikét alkalmaznák a hatóságok valakivel szemben, és ez a valaki ennek a jogellenességét kérné a bíróságon, akkor még bírói döntés is születhetne arról, hogy nem volt indokolt a válsághelyzet bevezetése. A szakember szerint ezért a mostani bejelentés rendkívül felelőtlen cselekedet.

Hasonló kritikákat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottság is a mai közleményében. Mint írják, ha a kormány a migrációs válsághelyzet kihirdetése alatt a 2015 szeptemberében elfogadott „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” bevezetését érti, akkor a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokat hágja át a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyva. „A menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy erre a lépésre milyen feltételek mellett kerülhet sor, és e feltételek egyike sem teljesül a hivatalos statisztikák alapján” – állítja a szervezet hasonlóan Lattmann Tamáshoz.

Hozzáteszik: a döntés gyakorlati szempontból is teljesen érthetetlen, hiszen ha valóban lezárul a kényszermigráció balkáni útvonala, az pontosan azt fogja előidézni, hogy a mostaninál jóval kevesebb menekült és egyéb migráns érkezik majd Magyarországra. Továbbá érthetetlen, hogy a balkáni útvonal lezárása miért jelentene veszélyt az ország olyan területein, ahol nincs se befogadóállomás, se menedékkérőket fogva tartó intézmény, és amelyek távol esnek a migrációs útvonalaktól.

„Bár kommunikációs akcióról van szó, a következmények teljesen valósak lesznek. A migrációs válsághelyzet után a kormány bárhol az ország területén fegyverhasználati joggal bevetheti a honvédséget a migrációval összefüggő rendőri feladatok ellátására, a rendőrség pedig »járványügyi intézkedések biztosítása céljából« magánlakásokba is beléphet és területeket zárhat le” – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében, melyben felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza jogellenes és indokolatlan döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.