Feljelent a PM a migrációs válsághelyzet kihirdetése miatt

„Az Orbán-kormányban valaki egyértelműen hivatali visszaélést követett el.”

MTI
2016. 03. 12. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „az Orbán-kormányban valaki egyértelműen hivatali visszaélést követett el”, ezért várják Polt Péter legfőbb ügyész azonnali nyomozását az ügyben. Hozzátették, a lépéssel a Fidesz–KDNP a március 15-ei pedagógustüntetésről, továbbá az egészségügy és az oktatás összeomlásáról akarja elterelni a figyelmet.

A közlemény szerint a kormány a saját maga által hozott törvényt szegte meg, amikor szerdán az egész ország területére migrációs válsághelyzetet hirdetett. A menedékjogi törvény szerint akkor hirdethető ki a válsághelyzet – tették hozzá –-, ha a megelőző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be, a tranzitzónákban napi átlagban ezren tartózkodtak volna, vagy ha a migrációs hullám valamely település közbiztonságát vagy a közegészségügyet veszélyeztette volna.

A PM a hivatalos statisztikákra hivatkozva azt írta, februárban 2175 menedékkérelmet nyújtottak be, a létező négy tranzitzóna összesen sem képes néhány száznál több embert befogadni, veszélyről pedig „sehol nem informálta az embereket a kormány”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.