Vona: Toroczkai indul az alelnökségért

Janiczak Dávid és Fülöp Erik is alelnök lehet a Jobbikban, míg Apáti István biztos, hogy nem indul.

MTI
2016. 04. 29. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártvezető az internetes N1 televízió Vona7 című pénteki műsorában közölte döntését a másfél hónap múlva esedékes tisztújítással kapcsolatban. Kiemelte, hogy Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás jelenlegi alelnökök munkájára továbbra is számít az elnökségben. Jelöltjeiről szólva azt mondta: a „győztesek elnökségét” szeretné létrehozni.

Kifejtette: Janiczak Dávid képes volt többséget biztosítani maga számára az ózdi képviselő-testületben, és a várost fejlődő pályára állítani, Fülöp Erik pedig harmadjára szerezte meg az emberek bizalmát Tiszavasváriban, ahol a Rend és tisztesség program révén elkezdett „virágozni” a település. Vona Gábor Toroczkai Lászlóról szólva elmondta, hogy – noha egyetértett terveivel – kétszer is nemet mondott neki a felkérésre, végül harmadjára igent mondott.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei szervezetének elnöke is indul a párt országos alelnöki tisztségéért.

A politikus pénteken közleményében emlékeztetett arra, hogy már 2009-ben is indult a poszt elnyeréséért és „tisztességes eredményt ért el” a megméretésen, de utólag belátta, hogy akkor még túl fiatal volt a feladatra.

„Azóta hat év parlamenti képviselői munka áll mögöttem, sokat fejlődtem, úgy érzem, helyt tudtam állni tisztségeimben” – írta a 31 éves politikus.

Kifejtette: Vona Gábor felkérésére 2012-től frakcióigazgató-helyettesként, majd 2014-től frakcióigazgatóként és az Országgyűlés európai ügyek bizottságának alelnökeként is legjobb tudása szerint dolgozott, meggyőződése, hogy a Jobbik országos alelnökeként is hitelesen és tisztességgel tudná a szakmaiságot, az értékelvűséget és a választói érdekeket képviselni, érdemben hozzájárulva a párt általuk remélt 2018-as választási sikereihez.

A Jobbik elnöke sikertörténetként hivatkozott Ásotthalomra, amely szerinte rossz állapotú, konfliktusokkal terhelt település volt, Toroczkai László azonban második ciklusát százszázalékos támogatottsággal kezdhette meg. Értékelése szerint ez bizonyíték arra, hogy különböző ideológiával rendelkező emberek közé is lehet hidakat építeni, és meg lehet győzni arról, hogy a Jobbik programja a legjobb számukra.

Vona Gábor megjegyezte, tudja, hogy a tagság körében nemtetszést váltott ki, hogy három jelenlegi alelnök újrázását nem támogatja, ugyanakkor döntését átgondolta, és mind a kongresszuson, mind 2018-ban vállalja érte a felelősséget. A tisztújítást bizalmi kérdésnek minősítette, kifejtve: amikor róla szavaz a tagság, ezzel a „csomaggal” kell számolnia. Megismételte, hogy nem akar mindenáron elnök lenni. Méltatta, hogy Szávay István alelnök – aki bejelentette, nem indul újra a tisztségért – belátta, hogy döntése nem ellene, hanem valamiért született.

Közben Apáti István Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy „nem a saját nehézségeim a legfontosabbak, hanem a mozgalom egységének a fenntartása. Nem az a tragédia, hogy így döntöttem. A tragédia a tagság – akár kisebb részének – a távozása lenne, amelyet mindenképpen meg kell akadályozni. Ennek megfelelően hátralépek, nem indulok alelnökjelöltként.” A posztban külön szól Vona Gáborhoz is, amit ide kattintva tud elolvasni.

A Jobbik első embere múlt héten jelentette be, hogy a jelenlegi alelnökök közül Novák Előd, Apáti István és Szávay István újrázását – elnöki jogkörével élve – nem támogatja a tisztújításon. Novák Előd és Apáti István ugyanakkor jelezte, hogy meg kívánja méretni magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.