A Klik a tavalyi könyvekért sem fizetett

Még mindig hárommilliárd forinttal tartozik a tavalyi tankönyvszállítások után az intézmény.

Hutter Marianna
2016. 05. 26. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig hárommilliárd forinttal tartozik a tavalyi tankönyvszállítások után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) lapunk közérdekű adatigénylésre adott válaszából. A tankönyvszállítást végző Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kelló) felé most már csak a 2015/2016-os tanévre vonatkozóan tartozik ekkora összeggel a szervezet, miután a teljes tartozásállományból – amely ötmilliárd forint körül volt – korábban már egymilliárd forintot átutalt, és folyamatban van újabb egymilliárd kifizetése is. Az Emmi kérdésünkre arra is kitért: a Kliknek április 30-án összesen 4,6 milliárd forintos tartozása volt, amely májusban tovább apadt.

Az elmúlt években folyamatosan adósságokkal küszködő, átszervezés előtt álló Kliknek január végén még 17 milliárdos adóssága volt. Palkovics László oktatási államtitkár még február végén jelentette be: az állami intézményfenntartó forráshiányának kiküszöbölésére 38 milliárdot adnak. Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke a törlesztéssel kapcsolatban arról beszélt, három ütemben rendezi tartozásait a központ. Az első körben 8,6 milliárd forint értékben 90 ezer lejárt számlát fizettek ki a kis- és középvállalkozóknak, a második szakaszban 27 ezer számla feldolgozása történt meg, míg a harmadik körben a nagyobb összegű tartozásokat rendezik. A kormány a 2017-es költségvetési törvényjavaslatban 103 milliárd forinttal többet különített el a július 1-jétől Klebelsberg Központtá alakuló Klikre.

A Magyar Nemzet először márciusban fordult közérdekű adatigényléssel a Klikhez és a Kellóhoz. A beadványokban arról érdeklődtünk, hogy az óriásszervezet mennyivel tartozik a tankönyvellátónak. Mindkét szervezettől ugyanazt a szó szerint megegyező, érdemi adatokat nélkülöző választ kaptuk, amelyben mindössze annyit ismertek el, hogy az állami intézményfenntartó tartozik a Kellónak. A Klik adóssága akkor a jelenleginél még jóval nagyobb lehetett, hiszen még a 2014/2015-ös tanévre vonatkozóan is fennállt az adósság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.