A Miniszterelnökség segítette Orbán vejét

Tiborcz István kijelentette: csak családi ügyekről beszélget apósával.

MNO
2016. 05. 25. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábban érdekeltsége volt az Elios Zrt.-ben, amely akkoriban megannyi állami megrendelést elnyert. Több magyarországi város világítását is ez a társaság újíthatta fel – inkább kevesebb, mint több sikerrel, mivel azóta is küzdenek a városok a kevés fényt adó ledlámpákkal.

A Direkt36 megszerzett néhány dokumentumot, amelyekből kiderül, hogy Tiborcz egykori cégét miként segítette a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség. 2014-ben „komolyabb aggályok nélkül átengedték azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyek úgy voltak megírva, hogy gyakorlatilag csak Tiborcz akkori cégének, az Elios Innovatívnak legyen esélye nyerni” – írja a Direkt36. Az oldal a konkrétumokat is kifejtette cikkében. A fenti nyolc, 4,6 milliárd forint értékű pályázat miatt egyébként a rendőrség nyomozást indított, és az uniós hatóságok is vizsgálódnak.

A Miniszterelnökség később változtatott gyakorlatán, pont a kritikák miatt. Közölték a Direkt36-tal, hogy az ellenőrzéseket végző főosztályt nem a miniszterelnök irányítja, Orbán Viktor „egyetlen közbeszerzési eljárásra vagy ellenőrzésére nem gyakorolt, nem gyakorolhat befolyást”. Az oknyomozó újságírói csoport megkereste Tiborcz Istvánt is, aki a Bocuse d’Or május 11-ei európai döntőjén elárulta: csak családi ügyekről szoktak beszélgetni apósával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.