Andy Vajna: Politikailag teljesen független vagyok

Terjedelmes interjúban beszél a filmügyi biztos a Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz fűződő viszonyáról, kaszinóiról és a TV2-ről.

TK
2016. 05. 05. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andy Vajna leszögezte, hogy Habony Árpád jó barátja, de a TV2-höz semmi köze, és ő még nem találkozott vele a csatorna székházában. A filmügyi biztos szerint az első hónapok eredményei Dirk Gerkenst igazolják, aki január óta teljes felhatalmazással irányítja a céget. A tévéhez köthető döntéseket, amelyek megosztották a szakmát és a közvéleményt, azzal intézte el, hogy „mindig vannak tiltakozások, amikor egy új rendszer jön létre egy megszokott régi helyén, és a média abból él, hogy eladja a konfliktusokat”.

Dirk Gerkens „nagyon szépen felépítette az RTL-t, és úgy gondoltam, hogy nekem erre a tapasztalatra szükségem van. [ ] Úgy működik a dolog, hogy a napi operatív dolgokért – köztük, a sajtóban megjelentekkel ellentétben, a gazdasági és a hírigazgató napi szintű operatív irányításáért – ő felel, a műsorstruktúráról együtt beszélgetünk, a stratégiaalkotásban pedig nagyon erősen benne vagyok” – mondta Vajna. Kapcsolatuk kifejezetten jó, együtt szivaroznak, és focimeccset néznek.

A hírműsorokért kizárólag Kökény-Szalai Vivien a felelős. Ez az ő területe, „napi ügyekbe nem folyok bele. Alapvető célunk, hogy megcsináljuk Magyarország legjobb kereskedelmi csatornáját” – jelentette ki. A TV2 híradója, a Tények sokkal bulvárosabb lesz, mint eddig volt, viszont a 2018-as választás előtt majd meglátják, hogy „hol az igazság”.

A TV2 megvásárlása kapcsán felvett hitelt fele részben az Eximbank, fele részben az OTP biztosította, „mindkettő esetében, szigorú piaci feltételekkel”. Vajna itt jegyezte meg, hogy „politikailag teljesen független vagyok.”

A sajtóban megjelent, hogy Andy Vajna 150 ezer dollárt adott kölcsön Habony Árpádnak, amire az volt a válasz, hogy „ez csakis rám tartozik”. Erről semmit sem lehet tudni, mert „ez az én privát dolgom”.

Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert pedig arról kellene megkérdezni, hogy ő milyennek gondolja kapcsolatát a filmügyi biztossal. „Remélem, hogy jó” – mondta Vajna . Ugyanis egy rendelet szerint megszűnik a négyfős kormánybiztosi titkársága, és így közvetlenül Rogán Antal miniszter alá kerül. „Meglepetéssel hallottam, hogy megszűnik a titkárságom, mert ilyenem soha nem is volt. Egy titkárom és egy sofőröm van, őket a filmalap fizeti. Fizetésem nincs, a saját pénzemet költöm, amikor utazok.”

Az utóbbi hetekben nagy port kavartak a Panama-iratok. Ezzel kapcsolatban Andy Vajna leszögezte, hogy nincs offshore cége, mert eladta karib-tengeri érdekeltségét. A kaszinókkal kapcsolatban annyit mondott, hogy „elég adót fizetek. 2000 és 2015 között több mint 44 milliárd forint koncessziós díjat és játékadót fizetett a Las Vegas Casino”.

Valószínűleg május végén elindul a DJ FM, amely „friss hangvételű, fiataloknak szóló rádió lesz”. A cél az, hogy ez legyen Budapest leghallgatottabb csatornája.

Vajna tervei között szerepel az is, hogy Tokajban vesz egy borászatot-pincészetet: „Lementünk, megnéztük, megkóstoltuk a borokat. Tárgyalunk, aztán vagy megállapodunk, vagy nem.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.