Matolcsy unokatestvére is offshore-ozott?

Sőt, a Panama-iratokból az is kiderült, hogy az Index kiadójának is volt offshore-háttere.

FB
2016. 05. 04. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan Pethő András, a Direkt36 újságírója nemrég még azt mondta az MNO-nak, hogy újabb politikaközeli magyar szereplők már nem bukkannak fel a Panama-iratokban, mégis előkerültek újabb magyar nevek, akikről a Forbes írt. A Direkt36 ajánlója Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György pornómilliárdos, Kovács Gábor műgyűjtő és Szemerey Tamás nevét említi.

Matolcsy György unokatestvére – aki a jegybanki alapítványi költések nyomán kialakult botrány egyik főszereplője is – 2009 májusa és 2010 júniusa között volt tulajdonosa és igazgatója egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek, a Sunjoy Developmentnek. Szemerey Tamás azt mondta a Direkt36-nak, hogy technológiai fejlesztésekben szeretett volna részt venni Európán kívül, amihez kellett egy külföldi társaság, ezért szállt be. Végül túl sok hazai elfoglaltsága miatt szállt ki a cégből, amelyről egyébként nem szólt Matolcsynak. Kijelentette:

„Unokatestvéreimnek nem szoktam beszámolni az üzleti tevékenységeimről.”

Több magyar milliomos is állandó lakhelyéül jelölt meg egy kis svájci települést – számol be a Világgazdaság. A lap szerint többek közt olyan „nagyágyúk” állandó lakcíme található a festői szépségű Appenzellben, mint Csányi Sándor fia, az egyik Mol-leány elnöke, Zsuga János vagy a volt MFB-vezér Erős János. Részletek itt.

Csányi Sándor a felesége révén bukkant fel, az ő nevén hoztak létre egy céget, amely a bankár hajóján dolgozó személyzet munkáltatója volt. A bankvezér MLSZ-elnöknek egy máltai cégen keresztül van egy hajója, amelyet Csányi vitorlás katamaránnak nevezett. Indoklása szerint a hajó uniós vizeken kívül is közlekedik, valamint unión kívülről is dolgoznak rajta, szükség volt egy offshore cégre. A Durion Services egyébként már nem működik, Csányiék egy profi hajóüzemeltetőt bíztak meg a négyfős személyzettel rendelkező hajó irányításával.

Spéder Zoltán FHB Bank-elnök két offhsore cégben volt meghatalmazott korábban. A Seychelle-szigeteken működő Whitestone International évekig volt tulajdonosa a CEMP médiavállalatnak, ahová az Index hírportál is tartozik. Spéder szerint nem volt tulajdonosa a Whitestone-nak, de többet nem árult el a cégről. A másik cég, ahol meghatalmazott volt, a Novum Asset Management, amelyről szintén elmondta, hogy nem volt a tulajdonosa.

Kíméletlen ítéletet mond a magyar gazdaságpolitika társadalmi vetületeiről Pogátsa Zoltán közgazdász. Az ismert szakember szerint a hazai intézmények, mindenekelőtt a rossz iskolák nem csökkentik, sokkal inkább növelik az egyébként is meglévő különbségeket. Szerinte bőven lenne keret a bérek növelésére is, ha a cégek javítanának termelékenységükön, és nem ömlene ki a pénz az országból. A Magyar Nemzet Magazin interjúját itt éri el.

A különféle internetes oldalakkal – köztük pornószájttal – is meggazdagodott Gattyán Györgyről kiderült a Panama-iratokból, hogy bevándorlóként telepedett le az Egyesült Államokban, amelynek kapcsán Nevada államban vagyonkezelőt alapított. Célja, hogy gondoskodjon a családi vagyonról. Az iratok szerint Gattyánnak Los Angelesben 2013–2014-ben hatalmas, 6,5 milliárd forintot érő ingatlanja volt, ez máig a tulajdonában van a vagyonkezelő kommunikációs vezetője szerint.

Kovács Gábor műgyűjtő is felbukkant az iratokban: az állammal is üzletelő férfi érdekeltségébe tartozó négy cég is részvényese volt 2012-ben egy Seychelle-szigeteken működő cégnek, a Trewfield Corporationnek. Kovács egy munkatársa útján közölte a Direkt36-tal, hogy nem kíván nyilatkozni ez ügyben.

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a fent említett Erős János érintett – utóbbit már vizsgálja is a parlament gazdasági bizottsága –, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is. Nem a Panama-iratokból, de kiderült a közelmúltban, hogy Kerényi János fideszes országgyűlési képviselőnek a családjában is voltak offshore-érdekeltségek, emellett Mikola István államtitkár is parkoltathatott pénzt liechtensteini számlán.

Az iratokból készített adatbázist egyébként május 9-én hozza nyilvánosságra az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ). Magyar idő szerint este nyolctól lehet majd böngészni a Panama-iratok tartalmát, itt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.