Magyar milliomoskolónia egy svájci faluban

Csányi Sándor fia, Zsuga János és Erős János is itt lakik „állandóan”. És még vagy 1500 vállalkozás vezetője.

MNO
2016. 05. 04. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint többek közt olyan „nagyágyúk” állandó lakcíme található a festői szépségű Appenzellben, mint Csányi Sándor fia, az egyik Mol-leány elnöke, Zsuga János vagy a volt MFB-vezér Erős János.

A svájci cégregiszter alapján a 6000 lelkes település egyúttal több mint 1500 vállalkozás székhelye is.

A Világgazdaság a Céginfo.hu adataira hivatkozva azt írja: Appenzell a székhelye a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG-nek. Ugyanakkor az Appeninn-elnök, ifjabb Ádámosi György appenzelli címen több más céget – az AGY69 AG, az Aquitano AG, a Sumba AG – is jegyez. A magyar cégnyilvántartásban ráadásul Ádámosi lakhelyeként is a település központjának közelében lévő Salde 8 szerepel. Ez ugyanaz a cím, ami Erős Jánosnak, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt vezetőjének a külföldi címeként szerepel az Abelus Rehabilitációs és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben.

Zsuga János, az évi több mint 100 milliárd forintos forgalmú FGSZ Földgázszállító Zrt. elnöke a magyar cégben az Appenzell, Wührestrasse 1.-et adta meg lakcímeként, csakhogy a lap megkereste az épületben lakó svájci tulajdonost, aki még sosem hallotta Zsuga nevét.

A lap szerint Csányi Attilának, Csányi Sándor OTP-vezér fiának is van helyben érdekeltsége. Az édesapja agrárportfólióját összefogó Bonafarm vezérének két appenzelli címe is megtalálható a magyar cégjegyzékben: a Bonafarm, illetve a Pick Szeged Zrt.-ben a Schötterstrasse 50., a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-ben pedig a Forrenböhlstrasse 15. Az ifjabbik Csányi a Világgazdaságnak elmondta: külföldi tanulmányai miatt rendelkezett több külföldi lakcímmel is, de tanulmányai végeztével hazaköltözött, állandó magyar lakcímmel rendelkezik, állítólag már kérte is az adatok korrekcióját a cégbíróságtól, ami eddig láthatóan nem valósult meg.

A Világgazdaságnak nyilatkozó magyarországi adószakértők a konkrét adatok, körülmények ismerete nélkül a svájci lakcím értelmét általánosságban abban látják, hogy szükséges kelléke a svájci cégalapításnak, márpedig csak így vehető igénybe a kedvezőbb adózás adta lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.