Megszólalt offshore-ügyben Kerényi János

Nem mond le, a sajtó szerinte döglött lovon ül. Nem csak rossz offshore létezik – véli a fideszes képviselő.

FB
2016. 04. 19. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, az Index újabb fideszes érintettet talált az offshore-botrányban. Ugyan nem a Panama-iratok nyomán bukkantak Kerényi János feleségének és fiának offshore-érdekeltségeire, így is fontos, hogy az offshore-lovagok ellen megannyiszor felszólaló párt politikusa is érintett.

„Olyan offshore-lovagoknak nincs helye, akik külföldi számlán pénzt parkoltatnak” – mondta az ATV kamerája előtt a parlamentben hétfőn Kerényi. Elmondása szerint neki nincs offshore-érdekeltsége, a 42 éves fia pedig ügyvezető cégekben. „Ezt tiltja valamilyen jogszabály?” – tette fel a kérdést. Azzal is védekezett, hogy milyen sok offshore hátterű cég van Magyarországon, ráadásul sok itt foglalkoztat alkalmazottakat, és itt adózik Kerényi szerint.

Ezt követően az ATV és a helyszínen szintén jelen lévő RTL Klub újságíróival kezdett el kötekedni, szerinte nem járulnak hozzá az ország előrejutásához, pedig adófizetői pénzből működnek (egyébként nem, mert magántévék). „Én nem vagyok offshore-lovag, a családtagjaim sem. Miért lennék?” – jelentette ki később, majd azt mondta az újságíróknak, az az érzése, hogy döglött lovon ülnek.

„Nem fogok lemondani a képviselőségről. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely tiltja az offshore cég alakítását és az azon belüli részvételt” – fogalmazott a Hír TV kamerájának Kerényi, hozzátéve: áll elébe bármilyen vizsgálatnak, sőt, törvényi szigorítást is támogatna.

Az MSZP az offshore-ügyekben szintén érintett szocialista Boldvai László magatartását várja el Kerényi Jánostól, vagyis hogy önként távozzon a politikából. „Azt mondtam ezelőtt két héttel, és ma is azt tartom, hogy szükséges olyan szabályozás Magyarországon, amely világossá teszi, hogy állami és európai uniós forrásokból, közszereplők elsősorban, de a gazdaság szereplői is, akik részt kívánnak venni ennek a forrásnak a felhasználásában, nem rendelkezhetnek offshore-hátterű céggel” – fogalmazott Tóbiás József pártelnök.

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a bankár Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.