Újabb fideszesnek lehet köze offshore cégekhez

Kerényi János feleségének és fiának több cégében is olyan tulajdonosok vannak, amelyeket adóparadicsomokban jegyeztek be.

FB
2016. 04. 15. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belize, Seychelle-szigetek és Ciprus: ide bejegyzett társaságok a tulajdonostársak Kerényi János feleségének és fiának több cégében is – írta péntek délután az Index. A Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatójának, országgyűlési képviselőjének körzetében volt képviselő 2014-ig az a Horváth Zsolt, aki a Mossack Fonseca belső dokumentumainak adatszivárgása nyomán nyilvánosságra került Panama-iratokban is szerepelt. Kerényi azonban nem a Panama-iratokban bukkant fel.

„Ezekhez a cégekhez semmi közöm”

– jelentette ki a portálnak, de azt nem tagadta, hogy az offshore cégek családtagjai cégében tulajdonosok, elmondása szerint ebből sosem csináltak titkot, felesége vagyonnyilatkozatában is utaltak rá.

„A fideszes politikus azt mondta, a cégeket nem azért alapították, hogy adóelkerüléssel vegyenek ki pénzt a vállalkozásokból” – írta az Index, amely részletezte, Kerényi fiának mely cégei miként kapcsolódtak offshore cégekhez. Kerényi kiemelte: a szocialista kormányok alatt vagyonosodási vizsgálat zajlott ugyan ellene, de semmit nem találtak. Hozzátette: nem tilos offshore céget alapítani a magyar törvények szerint, és nem érti a mostani kampányt ez ellen. A politikust a 444 is utolérte, nekik azt mondta, hogy nyugdíjaséveire spórol, és hogy cégei teljesítményével nem elégedett.

Kerényi Jánost a netezők már régóta ismerhetik: ő volt, akit a HVG 2011-ben titokban cigizésen ért a Parlamentben, amikor Kerényi Simon Zoltánként mutatkozott be. 2012-ben az Index kérdésére csak annyit válaszolt: „Sajtóosztály. Fidesz-sajtóosztály.” Kerényi 2014-ben is alakított: megrángatta a HVG riporterét. Az 1945-ös születésű Kerényi János szőlész-borász és jogász végzettséggel rendelkezik, Soltvadkert önkormányzati képviselője, valamint kormánymegbízott is volt.

 

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a bankár Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.