A NAV is beleáll az offshore ügybe

Egy kicsit túlzó az „azonnal” megfogalmazás, de legalább elkezdik.

MNO
2016. 04. 08. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a magyarországi offshore-szálak egyenként vizsgálatára kéri a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert. Ennek megfelelően a NAV arról tájékoztatta az MNO-t péntek délután, hogy az erre létrehozott szakértői munkacsoport megkezdte a magyar vonatkozású információk elemzését.

A jogszabályokat részletezve ezt írták: a hatályos törvényi környezet szabályozza, hogy „egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég” hogyan adózzon, ha „egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – osztalék formájában – Magyarországra visszahozza” nyereségét. „A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalék ehót is fizetni kell” – írták.

Mint fogalmaztak, az eltitkolt adó megfizetésén túl komoly szankciókkal is számolhat a jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély: „az adóhiány 200 százalékra rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét büntetőeljárásban is megvizsgálják a NAV pénzügyi nyomozói”.

Azt ugyanakkor nem részletezték, honnan kívánják megszerezni a panamázók adatait, tekintve, hogy eddig nem tudtak róluk, arról pedig nem szól a közlemény, hogy megkeresték volna a Direkt36-ot, a Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumát (ICIJ) vagy a Süddeutsche Zeitungot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.