Mikoláék liechtensteini számlán parkoltathattak pénzt

Az államtitkár és volt neje az adóparadicsomban hozott létre alapítványt, amely a családi pénzeket kezelte.

MNO
2016. 04. 27. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésekért felelős államtitkára kihagyott egy tételt az elmúlt években benyújtott vagyonnyilatkozataiból – írja az Index. A portál úgy tudja, hogy Mikola és korábbi felesége Európa egyik adóparadicsomában, Liechtensteinben hozott létre a családi pénzek kezelésére egy alapítványt.

A céget a parányi ország fővárosában, Vaduzban alapították – a település onnan is ismerős lehet, hogy ennek csapata ejtette ki tíz éve az Újpestet az UEFA-kupa selejtezőjében –, ám a korábbi egészségügyi miniszter vagyonnyilatkozatában nem szerepelt, holott Mikola a családi ingatlanokat feltüntette.

A politikus elismerte a portálnak a cég létezését, de azt mondta, nem volt köze hozzá. „Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt létesített családi alapítvány, melybe évtizedekig Németországban élő volt feleségem fizetett be pár ezer eurót Németországban élő gyermekei számára. Pénzmozgás azóta nem volt. A kassza üres” – közölte az Indexszel az államtitkár.

Volt felesége, Fülemen Róza szerint Mikola rosszul emlékszik, az alapítvány működésére a politikusnak volt rálátása, és az ő pénzét kezelték a liechtensteini számlán. Mikola István 2015 elején vált el Fülementől, ő volt a harmadik felesége. Nem járt jól, az Index szerint az államtitkár vállalt kezességet Fülemen nem fizetett frankalapú hiteléért, így végrehajtó foglalta le az ingatlanokat és a két autót, amelyek a vagyonnyilatkozatában szerepeltek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium cikkünk megjelenését követően levelet küldött az MNO-nak, amelyben Mikola István államtitkár üzenetét tolmácsolták felénk. Ezt a hibákkal együtt, változtatás nélkül közöljük:

„Lichtensteini (sic!) gazdasági társaságban,alapítványban nem helyeztem el pénzt. Volt feleségem által az alapítványba befizetett par (sic!) euró nem képezte és nem képezi vagyonbevallásom tárgyát. Vagyonbevallásomban ugyanakkor feltüntettem a volt feleségem leánya első lakáshoz jutásához igényelt hitellel kapcsolatos kezességvállalásom következményét. A végrehajtó minden ingó és ingatlan vagyonomat lefoglalta, beleértve a havi munkabéremet is. A sajtóban egyébként nem kívánok volt feleségemmel méltatlan vitát folytatni.”

Jó, az országnév tényleg nem egyszerű, az Index a címkék közt szúrta el, s benézte a Hvg.hu és a 888.hu is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.