A parlament vizsgálja a Panama-iratok egyik magyarját

A gazdasági bizottság elé került Erős János volt MFB-vezérigazgató ügye. Két hét múlva meghallgatják.

MTI
2016. 04. 20. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondta, Erős János – aki 2002-től 2010-ig volt az állami tulajdonú MFB vezérigazgatója – 2007 és 2009 között offshore cégeivel osztrák befektetési alapokkal üzletelt. A gazdasági bizottság arra kíváncsi, hogy ez milyen károkat okozhatott a magyar gazdaságnak – tette hozzá.

Erős János bizottsági meghallgatását a két hét múlva esedékes ülésen tervezik – közölte Bánki Erik, akit emellett arra is felhatalmazott a gazdasági bizottság, hogy különböző vizsgálati anyagokat kérjen be. Albizottság létrehozása egyelőre nincs napirenden – folytatta –, de ha olyan szálak kerülnek elő, amelyek bonyolítják és hosszabbá teszik a vizsgálatot, akkor elképzelhető egy külön testület felállítása.

Arra a felvetésre, hogy miért csak Erős Jánost tervezik meghallgatni, miért nem vizsgálják például Kerényi János fideszes országgyűlési képviselőt, Andy Vajna filmügyi kormánybiztost vagy Matolcsy György jegybankelnököt, a bizottsági elnök azt válaszolta: azért Erős János ügyét vizsgálják, mert egy állami tulajdonú nagyvállalat vezetője volt, amikor részt vett az említett ügyletben.

A fideszes politikus kérdésre elmondta azt is, hogy az offshore cégekkel kapcsolatos LMP-s előterjesztést nem vették tárgysorozatba a szerdai tanácskozáson. Indoklásul úgy fogalmazott: Schiffer András LMP-s frakcióvezető indítványával több probléma is van, mert jelenleg európai uniós szinten sincs egységes szabályozás arra, hogy mi tekinthető adóparadicsomnak. Megjegyezte, hogy a napokban részt vett a témában egy brüsszeli konferencián, amelyen jelezte: a magyar kormány álláspontja szerint szűkíteni kell az adóelkerülés lehetőségeinek körét. Ehhez egységes EU-s szabályozásra és OECD-megállapodásra van szükség – közölte Bánki Erik.

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a fent említett Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.