Az ételtől lett rosszul több száz óbudai iskolás

A megbetegedést a nem megfelelően hőkezelt hús okozta.

MTI
2016. 05. 25. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a Magyar Idők írt arról, hogy ételmérgezés okozta a gyermekek tömeges rosszullétét a III. kerületi Béres József Általános Iskolában még áprilisban. A napilap felidézte: április 17-én több mint 250 diák számolt be hasmenéssel, hányással járó megbetegedésről, a szülők este a konyhához fordultak, amely pedig jogszabályi kötelezettségének eleget téve másnap tájékoztatta az illetékes szakhatóságot.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a helyszíni ellenőrzés során bizonyosságot nyert, hogy a megbetegedést a nem megfelelően hőkezelt hús okozta. Ez volt az élelmiszer eredetű megbetegedés forrása – tették hozzá.

A kormányhivatal korábban az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy a hatóság élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a főzőkonyhát üzemeltető vállalkozással szemben az élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt.

Kifejtették továbbá, hogy az ellenőrzött 14 tálalókonyha közül (amelyekre a főzőkonyhából érkezik étel) 8 konyhával szemben indult eljárás „kisebb mértékű nem megfelelések miatt”. Ezen eljárások még folyamatban vannak – írták akkor, hozzátéve: a kormányhivatal elrendelte a főzőkonyha és a melegítőkonyhák valamennyi helyiségének nagytakarítását, ezek a munkálatok már megtörténtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.