Brüsszel most a szegregáció miatt eshet neki Orbánéknak

Kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság csütörtökön.

MNO
2016. 05. 26. 5:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iskolai szegregáció miatt indulhat kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen – tudta meg a Népszabadság.

Az erről szóló döntés csütörtök délelőtt születhet meg, ha az Európai Bizottság tagjainak többsége egyetért vele. A lap úgy tudja, hogy a Jean-Claude Juncker vezette testület tagjainak nagy része támogatja majd, hogy meginduljon az eljárás.

A csütörtöki döntés nem lesz derült égből villámcsapás, hiszen az EB egy éve egyeztet arról a kormánnyal, hogy megfelel-e az uniós irányelveknek az, ahogy Magyarországon a cigány gyerekeket tanítják. A kapcsolatfelvételről tavaly júliusban mi is beszámoltunk. A bizottság több esetben tapasztalta azt, hogy a roma gyerekeket kiszorítják a többségi iskolákból – írja a lap.

Így Csehország és Szlovákia után Magyarország lehet a harmadik uniós tagállam, amely ellen az EU faji egyenlőségről szóló irányelvének megsértése miatt indul eljárás. Ez a 2000-ben elfogadott irányelv számos területen, így az oktatásban is megtiltja az etnikai származáson alapuló diszkriminációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.