Fideszes zsebekben landoltak a Klik-milliók

Három év alatt 221,5 millió forintot költött az iskolák állami fenntartója ügyvédi megbízási díjakra.

MNO
2016. 05. 26. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a lap megtudta, a kiemelt partnerek között van Fidesz-tag és kormánybarát szervezet tisztségviselője is. Bár van a Kliken belül jogi osztály, ahol mindössze négy jogász dolgozik, ők központi feladatokat látnak el, minden más ügyet kiszerveztek. Az állami iskolák fenntartója 2013-ban 69,5 millió forintot, 2014-ben 118 millió forintot, 2015-ben pedig 34 millió forintot, vagyis összesen 221,5 milliót fordított ügyvédi költségekre. A legnagyobb összegű megbízást a Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Iroda kapta, 19,5 millió forintot. Az irodát Szolnok fideszes polgármesterének, az egykori országgyűlési képviselőnek a fia, Szalay Ferenc vezeti. Arra hivatkozva, hogy nem kapott rá felhatalmazást, Szalay nem árulta el a Népszabadságnak, hogy milyen feladatokat látott el pontosan.

A Kliknek dolgozó irodák között volt tavaly az Őszy Ügyvédi Iroda is. Mint ismeretes, a Direkt36.hu korábbi cikke szerint ezt az irodát bízták meg tavaly a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Az iskolák állami fenntartójától kapott tájékoztatás szerint 2014-ben a második összegű megbízási díjat, 5,1 millió forintot a debreceni Mohácsi Ügyvédi Iroda kapta. Mohácsi Ferenc, az iroda vezetője a Népszabadságnak elmondta, majd húsz éve kap megbízásokat a debreceni önkormányzattól, illetve annak intézményeitől.

A pénzosztásból nem maradt ki a Ceglédi 3. Számú Ügyvédi Iroda sem, az ott dolgozó Kovács Ferenc a Népszabadság kérdésére nem tagadta, hogy tagja a Fidesznek. Az irodának 2014-ben négymillió forintot fizettek, 2015-ben pedig legalább egymilliót.

A Klik arról tájékoztatta a lapot, hogy a feladatokra beszerzési eljárás során választották ki az irodákat, a kiválasztásnál a „szolgáltatási ár és tartalom, valamint a szakmai tapasztalat” számított. Arra a kérdésre, hogy mi volt az oka a 2014-es, kiugróan nagy ügyvédi költségeknek – akkor 118 milliót költöttek, majdnem négyszer annyit, mint 2015-ben –, a Klik így reagált: „A 2014. évi magas kiadások egyrészt ahhoz kapcsolódnak, hogy a peres képviselet mellett a jogi tanácsadás peren kívüli jogi képviseletre, mediációra és jogi állásfoglalások készítésére is vonatkozott.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.