Figyelmen kívül hagyott kérések

Kedden folytatódnak a tárgyalások a kormány és a pedagógusok között.

Hutter Marianna
2016. 05. 23. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden folytatódnak a tárgyalások a kormány és a pedagógusok között – nyilatkozta Galló Istvánné a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviseletében a Magyar Nemzetnek. Legutóbb a tanárok múlt csütörtökön ültek tárgyalóasztalhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselőivel, ahol Gallóné elmondása szerint jelezték, hogy a kormány szóbeli ígérete ellenére kéréseiket alig vették figyelembe az oktatási törvény módosító javaslatának szövegezésekor.

Példaként említette, bár megállapodtak abban a kabinettel, hogy a mostani 10 helyett 30 százalékban lehet majd eltérni a kerettantervtől, ezt nem rögzítették az előzetes megállapodás ellenére, ahogy azt sem, hogy az intézményvezető részt vehessen az iskolára vonatkozó költségvetés tervezésében.

Ugyanakkor olyan elemek jelentek meg a módosításokban – mint például az iskolák működtetésének államosítása –, amelyeket egészen biztosan nem kért a sztrájkbizottság. Gallóné úgy fogalmazott, szakmai vita folyik a bizottság és a kormány között, mert míg szerintük az alapvető jogokat és kötelezettségeket törvényben kellene rögzítenie a kormánynak, az Emmi úgy gondolja, több esetben elegendő kormányrendelettel szabályozni a kérdést. Mint ismeretes, a sztrájkbizottság már január óta tárgyal a kormánnyal 25 pontos követeléséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.