Jelenleg a cigány nők mindössze 20 százaléka dolgozik

150 millióból tartanák iskolában a roma lányokat.

MTI
2016. 05. 20. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Langerné Victor Katalin kifejtette: jelenleg a roma nők mindössze 20 százaléka dolgozik. Ez azért van így, mert általában hamar családot alapítanak, amikor azonban a gyerekek felnőnek, a nők végzettség híján nem tudnak elhelyezkedni. Bár a felnőttoktatásba való bevonásukra is vannak programok, jobb a megelőzés: meg kell győzni őket arról, hogy a jövőjüket az garantálja, ha megfelelő tudást szereznek – mondta.

A 26 nyertes pályázó, egyház, szociális szolgáltató, civil szervezet ebben segít – tette hozzá. A pályázat feltétele volt, hogy a szervezetnek legyen kiépített jó kapcsolata az adott település közösségével, másrészt tapasztalata abban, hogy miként lehet bevonni egy ilyen programba a roma lányokat, hogyan lehet meggyőzni ennek hasznáról a családokat.

Míg a többségi társadalom 16-24 éves fiataljainak 11 százaléka hagyja ott az iskolát, a romák körében – fiúk és lányok együtt – ez 38 százalék – ismertette a helyettes államtitkár. Pedig ezek a lányok nagyon vágynak a biztos jövőre, ezért „akkor kell nekik segíteni, amikor még álmaik vannak” – hangsúlyozta.

A kiszolgáltatottságot kell megelőzni ezzel a programmal, mert aki magára marad a nyolc általános iskolai osztály elvégzése után, az könnyen a prostitúció áldozatává válhat – tette hozzá.

A 13-15 éves lányokat napi szinten mentor is segíti – a legtöbbjük nő –, elsősorban a tanulásban, de lelki támogatást is nyújtanak nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.