Kínos önellentmondás

Kormánypárti forrásaink szerint csak a jólértesültség látszatát akarta kelteni Rubovszky György.

Markotay Csaba
2016. 05. 19. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a jólértesültség látszatát akarta kelteni Rubovszky György, amikor az államfőválasztás ügyében arról beszélt egy bizottsági ülés szünetében, hogy nem választják újra Áder Jánost, mert „a Viktor nem engedi”. Erről beszéltek a Magyar Nemzet kormánypárti forrásai, akik hozzátették, hogy vélhetően találgatásról van szó a KDNP-politikus részéről, nem többről. A téma ugyanis egyelőre „nem pörög” sem a Fidesz, sem a KDNP hivatalos fórumain, bár az kétségtelen, hogy folyosói és egyéb beszélgetésekben már szóba került a jövőre esedékes államfőválasztás. Informátoraink azt is mondták, talán korai volt felröppenteni ezt a hírt.

Az egyébként ismert, hogy a Fideszben a köztársasági elnök személyére a pártelnök tesz javaslatot, ez így volt már 2012-ben is. A kormánypárt honlapján is elérhető az akkori sajtótájékoztatóról készült videó, amelyen Lázár János azt mondta: a Fidesz alapszabálya értelmében a köztársasági elnöki méltóság betöltésére a Fidesz elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök tehetett előterjesztést.

Ezt megerősítette tegnap Gulyás Gergely, a párt alelnöke is, hozzátéve, egy ilyen előterjesztést megvitat a párt elnöksége is. Áder János jövőjével kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, „soha a Fidesz elnökségén köztársaságielnök-jelölésről szó nem volt, semmilyen döntés a kérdésben nincs”. Rubovszky György kijelentését azonban nem akarta kommentálni, arra hivatkozva, hogy magánbeszélgetésen hangzott el. Kijelentette ugyanakkor: Áder János kiválóan tölti be a hivatalát, így méltatlan egy ilyen vita. Azzal kapcsolatban pedig, vajon ma-rad-e az államfő, csak annyit mondott: „Idő előtti minden, a jövő évi köztársaságielnök-választással kapcsolatos kérdés.”

Nem kommentálta érdemben Rubovszky György kijelentését Vas Imre sem, akinek a KDNP-politikus elmondta az ominózus mondatokat. A Fidesz-képviselő tegnap szintén arról beszélt, hogy Áder János jól látja el a feladatait, azt pedig, hogy kit választanak államfőnek, egy későbbi, „erre alkalmas” frakcióülésen fogják megvitatni. Kiderült az is, Vas Imre nem kérdezte meg képviselőtársát arról, honnan tudja, hogy nem választják újra Áder Jánost.

A történtekkel összefüggésben a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője mindössze annyit közölt, hogy a köztársasági elnök megválasztásának idejét és rendjét részletesen szabályozza Magyarország alaptörvénye, ennek értelmében a téma egyrészt most nem aktuális, másrészt a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe. – A képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez nem tudunk segítséget adni – tette hozzá Havasi Bertalan. Lapunk is beszámolt róla, hogy a Hír TV egy múlt heti bizottsági ülésen vette föl Rubovszky György szavait. Habár képviselőtársa figyelmeztette a kamerára, a KDNP-politikus úgy vélte, hogy „ezt a mennyiségű hangot csak nem tudja rögzíteni”. Arról is beszélt, hogy 1994 óta, mióta ő országgyűlési képviselő, Áder János a legalkalmasabb államfő, ráadásul jól szolgálja a Fidesz érdekeit is. „Ennél ügyesebben egyetlen lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna” – mondta.

Rubovszky György azóta ellentmondásba keveredett önmagával azzal kapcsolatban, mi is zajlott a bizottsági ülésen. A Hír TV-nek az elhangzottakat nem tagadta, csak azt állította, hogy a stáb magánbeszélgetést hallgatott ki. – Nem tévedtek, hanem aljasok voltak, mint mindig. Ott is elmondtam, hogy a Hír Televíziónak azért nincs keze, mert akkor nemcsak hazudni fog, hanem lopni is – mondta a csatornának, láthatóan feldúltan. A Népszabadságnak viszont már azt állította, hogy „Áder Jánosról szó sem volt! Ilyen beszélgetés nem volt.” Tegnap ülésezett az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, Rubovszky György azonban nem volt ott. A tájékoztatás szerint külföldön tartózkodik. (Rubovszky György egyébként egy másik szerencsétlen elszólást is elejtett: a Jobbik kvótát illető alkotmánymódosítási javaslatáról azt mondta, még házszabálysértés árán is megakadályozza, hogy napirendre kerüljön.

A Jobbik szerint Rubovszky György szavai bebizonyították, hogy a magyar politikai döntéshozatalt a Fidesz „Orbán Viktor kiskirályságává” züllesztette, képviselők helyett pedig csupán „gombnyomogató biodíszletek” ülnek a kormánypárti padsorokban.

Egy esetleges új köztársasági elnök személyéről a találgatás időről időre felmerül a sajtóban. A Népszabadság szűk másfél hónapja írt arról, hogy Orbán Viktor szíve szerint Balog Zoltánt jelölné, amenynyiben Áder János nem folytatja 2017 tavaszától. A cikk szerint a humáncsúcstárca vezetőjét az a Kövér László ajánlotta a kormányfő figyelmébe, akit sokan a legesélyesebbnek tartottak a posztra. Korábban az elnökjelölti listán szerepelt Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József volt MTA-elnök, de azóta szó volt már Maróth Miklós Széchenyi-díjas akadémikusról is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.