Lázár és Pintér cicaharca fontosabb, mint a biztonság

Késlekedik a terrorellenes belügyminisztériumi törvénycsomag elfogadása.

MTI
2016. 05. 26. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azon sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a terrorelhárítást koordináló testület, a TIBEK felügyeletén „összeveszett” a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a belügyminiszter. Ismert, a cicaharcról a Magyar Nemzet írt korábban.

Szél Bernadett leszögezte: a terrorral kapcsolatban nincs helye széttagolt struktúrának, ha a jelenlegi helyzeten csak rontana a kormányzat, azt pártja nem támogatja.

Ugyanezen előterjesztésről Schiffer András, az LMP másik társelnöke azt mondta: a Belügyminisztérium által támogatott verziót elfogadhatónak tartják, még ha egyes elemeivel, például a bűncselekmény elkövethetőségi korhatárának leszállításával nem is értenek egyet. Üdvözlik, hogy az adatvédelmi garanciákat tartalmazó javaslataik bekerültek abba.

Hozzátette: az alaptörvény-módosítással kapcsolatban továbbra is tájékoztatást várnak a szolgálatoktól és az érintett tárcáktól a honvédelmi, valamint a nemzetbiztonsági bizottságban arról, hogy a különleges jogrend jelenlegi szabályozása miért nem elégséges, de arról is, hogy milyen típusú fenyegetésekkel kell szembenézni, azokkal szemben valóban védelmet nyújt-e a változtatás.

Megismételte: kizárólag előkészület alatt álló súlyos terrortámadás végrehajtásának megakadályozása érdekében tartják lehetségesnek a terrorveszélyhelyzet elrendelést, de a szükségesség és arányosság elvét is érvényesítenék a törvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.