MNB-botrány: hol késik a nyomozás?

A szocialisták firtatták az ügyet az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben.

MTI
2016. 05. 30. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárándy Gergely azt vetette fel, hogy már régen nyomozni kellene, az Ab döntése után ugyanis egyértelműen tudható, az MNB alapítványainak pénze közpénz. Már az is meglehetősen bűncselekménygyanús, hogy a jegybank 260 milliárdot ellenszolgáltatás átadott közalapítványoknak.

Az alapítványok a jegybank feladatkörébe nem tartozó tevékenységekre juttattak közpénzt, ezt azonban nem tehetnék meg. Az alapítványoknak pedig nem más a célja, mint a Fidesz hatalmon tartása, valamint Matolcsy György kissé furcsa közgazdasági elméletének elterjesztése – közölte. Ha közpénzt törvénysértően használnak fel, és abból vagyoni hátrány keletkezik, bűncselekmény valósul meg. Miért nem nyomoznak már ebben az ügyben? – firtatta.

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese kiemelte: bűncselekmény gyanúja esetén kerülhet sor büntetőeljárás elrendelésére, konkrét személlyel szemben pedig akkor lehet, ha a megalapozott gyanú fennáll. Közölte: a jegybanki alapítványokkal összefüggésben eddig 11 feljelentés érkezett az ügyészségre, ebből 8 esetben bűncselekmény hiánya miatt a feljelentéseket elutasították.

Egy nyomozás és egy feljelentés elbírálása folyik – tette hozzá. Emellett egy esetben egyéb intézkedésre került sor. Az ügyészség kizárólag a törvényi és más jogszabályi rendelkezéseket tartja szem előtt – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.