Nincs kvóta a zónákban

Felmelegített szlogent próbálgat a kormány migránsügyben.

Markotay Csaba
2016. 05. 30. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbiai állításokkal ellentétben nem felezték meg a magyar–szerb határon lévő tranzitzónákban a befogadható napi migránsszámot, bár az áteresztés némileg valóban lassult. Ezt a migrációs helyzetet jól ismerő szakemberek mondták lapunknak. A múlt héten a Vecernje novosti című belgrádi napilapnak Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője azt mondta, az eddigi napi 60 migráns alig felét, mintegy 30 embert fogadnak csak a magyar–szerb határon lévő két tranzitzónában. Emiatt pedig ismét sok migráns várakozik a szerb oldalon – tette hozzá. A jelenleg Röszkénél és Tompánál lévő zónákban viszont egyáltalán nincs ilyen napi limit. A migránsok beáramlásának az szab korlátot, hogy a kapacitás 50-50 fő, azaz egy időben ennél többen nem lehetnek az állomásokon. Az utóbbi hetekben a két állomáson átlagosan napi 60-65 ember jutott át, most ennél valamivel kevesebb, mert a menedékkérők meghallgatása, illetve kikérdezése az eddiginél részletesebb lett. Felezésről viszont szó sincs.

A kormány egyébként a két említett település között, Ásotthalomnál akar nyitni egy harmadik tranzitzónát is, de a bejelentés előtt nem konzultáltak a település vezetőivel. Az ásotthalmi zóna kialakításáról Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt pénteken, de a település polgármestere, Toroczkai László is csak aznap délután szerzett tudomást erről. – Finoman szólva nem túl elegáns módszer, mondhatni jellemző a jelenlegi hatalomgyakorlásra. A határvédelemért folytatott munkánkat kitüntetés helyett tranzitzónával jutalmazná a kormány. Ez azért erős. Ahogy azonban jeleztem, egyelőre egyeztetünk, türelmet kérek mindenkitől, várjuk ki a végét – írta Toroczkai a legnépszerűbb közösségi oldalon. Az egyeztetéseken Ásotthalom vezetői valószínűleg azt akarják elérni, hogy a településtől távolabb, lakott területen kívül hozzák létre a zónát, ott, ahol nincsenek művelés alatt lévő területek sem.

A határzárat viszont egyelőre nem hosszabbítaná meg a kormány, legalábbis erről beszélt tegnap este az állami televízióban Bakondi György. – A jelenlegi migrációs helyzet nem indokolja, hogy Magyarország meghosszabbítsa déli határzárát a Romániával közös zöldhatára felé – mondta.

Közben felmelegített és újragondolt kommunikációs szlogenekkel próbálkozik a kormány. A Kormány.hu oldalon gyermeknap alkalmából megjelent üzenetben olvasható, hogy „a gyermekeket tartjuk szem előtt akkor is, amikor minden eszközzel igyekszünk megvédeni Magyarországot az illegális bevándorlástól és a kényszerbetelepítéstől, mert szeretnénk, ha a gyermekek magyar országnak ismernék meg Magyarországot”. Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig a hősök napja alkalmából beszélt arról, hogy „magyar hőseink azért áldozták életüket, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, ahol a magyar emberek akarata és érdeke a legelső”. (A házelnök beszédének részleteiről az 5. oldalon olvashatnak.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.