Palkovics: A világ megváltozott, mi nem

Ötvenhét tankerület lesz, és azt szeretnék, hogy a mindennapos döntések helyben szülessenek meg.

MTI
2016. 05. 25. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László elmondta: a pedagógusképzésben korábban szeretnék biztosítani a gyakorlati oktatást, erősítenék a szakmódszertant, és szeretnék megvizsgálni, hogyan lehetne másképp pozicionálni a pedagógusokat. A tartalomfejlesztést részben a tananyag csökkentésével, részben a nemzeti alaptanterv átalakításával képzelik el.

A fenntartói változásról szólva elmondta, hogy 57 tankerület lesz az országban, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a mindennapos döntések helyben szülessenek meg, hatékonyabbá és gyorsabbá téve a munkát. Palkovics László példaként említette, hogy Győr-Moson-Sopron megyében két tankerület lesz, a győri éves költségvetése 10-15 milliárd forint lesz.

Az államtitkár hozzátette: az oktatási struktúra és infrastruktúra fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a nagyobb városok és a kisebb települések közötti különbség az oktatásban. Beszélt arról is, hogy az oktatási intézményi struktúrában létrejön a szakgimnázium.

Palkovics László hozzáfűzte: „a világ megváltozott körülöttünk, de mi elfelejtettünk változni hozzá, társadalmi és technológiai szempontból is”.  Példaként hozta fel, hogy a projektalapú oktatásra nem biztos, hogy van eszköz egy faluban.

Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke elmondta, hogy októberben megjelenik az Idők jelei második kiadása, amelyben olyan kérdéseket érintenek, amelyek „nem kerülhetők meg a mindennapokban”, így a migrációt, a korrupciót, a törvényalkotást, az ifjúság és a sport kapcsolatát. Emlékeztetett, hogy a vitaanyaggal a magyar társadalom életének jobbítását szeretnék elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.