Piac és kultúra egy helyen

Jövő nyárra készül el ötmilliárd forintból az újpesti komplexum.

2016. 05. 24. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legendás piacunkat egy új vásárcsarnokkal és kulturális központtal újítjuk meg, mert az újpestiek erős közösséget alkotnak, és hiszünk a jövőben is – jelentette ki tegnap Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere tíz méterrel a helyi Szent István tér alatt. Az alapkövet és időkapszulát az új építmény legmélyebb pontján helyezték el. A megszokott fémhengerben többek között elrejtették az újpesti és káposztásmegyeri nyugdíjasok, iskolások üzeneteit, Facebook-bejegyzéseket és egy a régi piac épületéből származó kődarabot is.

A tavaly novemberben kezdődött, saját forrású, több mint ötmilliárd forintos önkormányzati fejlesztés látványtervei alapján akár egy új pláza körvonalait is sejthetnék az itt élők. Azonban a beton- és üvegrengeteg mögé valódi közösségi, a kereskedők nyelvén „kettő az egyben” funkciót képzeltek el a kerület vezetői. Várhatóan 2017 nyarára a kétszintes, 120 férőhelyes mélygarázs egy részén 15 állásos feltöltőterületet építenek ki, ahonnan a teherautókból teherlifteken juttatják majd el az árut a vásárcsarnok földszinti és első emeleti területeire. Az itt kialakított piac- és vásártéren 57 eladóhely, 169 árusítóasztal és egy nagyobb élelmiszerüzlet lesz, ám azoknak sem kell bánkódniuk, akik nosztalgiát éreznek az egykori nyílt színi vásárlás iránt. Ugyanis az új épület átadásáig biztosan működő régi piac helyén – tóval és zöld növényzettel természetközelibbé tett – promenád készül, ám megmarad egy felülről részben fedett piactér, ahol idényjelleggel 130 asztalról kínálják majd termékeiket az árusok.

A komplexum felső szintje már a kultúráé lesz. A nagyteremben a színházi előadásoktól a koncertekig szinte bármit megrendezhetnek majd, a vendégek elhelyezését pedig sokféleképpen oldhatják meg, mert 520 ülőhely mellett 1250 állóhelyet nyerhetnek. Sőt két kisteremben további 240 embernek juthat még hely, és természetesen kialakítanak az ilyen létesítményekből ma már kihagyhatatlan, modern kiszolgálóhelyiségeket is. A teljes épületet, amelyben egyszerre összesen 4000 ember tartózkodhat, akadálymentesítik, illetve a legkorszerűbb energiatakarékos szellőző-, fűtő- és hűtőrendszerrel szerelik fel.

Az építtető hivatalosan a kerületi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Újpesti Vagyonkezelő Zrt., amely a munkálatok vezetésével a szintén kerületi Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft.-t bízta meg. Az épületet és környezetét a Firka Építész Stúdió Kft. tervezte, a mélyépítést és a közműépítést a Hídépítő–Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft., míg a szerkezet- és magasépítési munkálatokat a Kalotherm Építőipari Zrt. végzi.

Újpest önkormányzata – a főváros Tér-köz pályázatán már korábban elnyert 350 millió forintos támogatást felhasználva – évekkel ezelőtt megkezdte a kerület főtere, a Szent István tér felújítását, ami a piacberuházást követő térrendezéssel zárulhat le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.