Polgári elit helyett szolgáló elit

A milliárdos vállalkozóval a szegénységről és az üzleti élet politikai befolyásáról is beszélgettünk.

Buzna Viktor
2016. 05. 07. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaságnak jót tesznek a kormányváltások, az erőviszonyok ugyanis megtöredeznek, aminek élénkítő hatása van. Hogyan látja a magyar gazdaság helyzetét most, hogy 2010 óta az Orbán-kormány van hatalmon?
– Vannak kétségtelenül pozitív folyamatok a magyar gazdaságban. Ha versenytársainknál lassabban is, de sikerült kilábalni a válságból, közben a gazdasági növekedés és a kamatszint is stabilnak látszik. A 2010 utáni időszakot azonban a pozitív gazdasági tendenciák és az arra sokszor negatívan ható politikai befolyásolás együttesen jellemzi. Különösen zavar az őrületes államosítási hullám, ami bár inkább a 2010–14 közötti ciklusra volt jellemző, hosszú távon nagyon sok kárt okoz. Klientúraépítés zajlik ugyanis elitcsere címen, ahelyett, hogy a kormány jó kapcsolatok kiépítésére törekedne a gazdasági szereplőkkel. Szerencsére tényleges tettekben a kormány unióellenessége nem érvényesül, de a visszatérő verbális hadakozás nagyon rossz környezetet teremt Magyarország számára.

– Mennyiben érintik ezek a folyamatok az ön üzleti érdekeltségeit?
– Magyarországon a kulturális ágazatok közül szerencsére a könyvpiac versenyorientált területnek számít, igaz, értelmetlen politikai fenyegetőzéssel itt is lehet találkozni. A Tárki esetében már jelentős csökkenést tapasztaltunk az állami megrendeléseket illetően, hozzá kell tennem, hogy ez 2002 óta folyamatos tendencia. Ezen a problémán külföldi megrendelésekkel próbálunk túllépni; tavaly a Tárki árbevételének kétharmadát uniós, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és nyugati egyetemek megrendelései adták. Ugyanakkor az utóbbi időkben sikerült jó személyes kapcsolatot kiépítenünk az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), így ha messze a kapacitásunk alatt is, de most kaptunk állami megrendeléseket. Míg azonban nekünk ezekért nagyon keményen meg kell dolgoznunk, vannak olyan konkurens intézetek, amelyek nevetséges munkáért nevetségesen sok pénzt kapnak.

– Századvég, egyebek
– Közismert volt például az a tender, ahol a Magyar Nemzeti Bank által kiírt pályázatot másfél milliárd forintos ajánlatával a Századvég nyerte, miközben a Kopint-Tárki konzorciuma annak ellenére elbukott, hogy 1,1 milliárd forintért végeztük volna el a munkát, ráadásul mind a referenciáink, mind a kutatási koncepciónk jóval erősebb. Így közel ötven százalékkal drágább, ráadásul koncepciójában gyengébb pályázat nyert.

– Mit lehet ilyenkor tenni? Nem gondolkodtak azon, hogy fellebbeznek vagy pert indítanak?
– Reménytelennek ítéltük meg. A fellebbezésnek ráadásul olyan magas költsége van, hogy nem érte meg a kockázatot.

– Ez volna a gyakorlat, hogy a fellebbezés magas költségével ijesztik el a vesztes pályázókat?
– Részben így van, de még fontosabb az államigazgatáson belüli jogorvoslat reménytelensége. Árulkodó, hogy egy döntőbizottsági határozatot a pályázat kiírója gyakran figyelmen kívül hagy. Ez a szocialista kormányzás idején és most is előfordul.

– Az Emmitől mégis kapnak megbízást. Ezt hogyan érték el?
– Mint említettem, a személyes kapcsolatoknak e területen nagy szerepük van. Korábban egy szerintem alkalmatlan ember volt a minisztérium illetékes államtitkára, ő szóba sem állt a Tárkival. Ezért az 1990 óta kétévente rendszeresen elkészített Társadalmi riportunkhoz 2014-ben közadakozással gyűjtöttünk támogatást, a pénz két hét alatt összejött. Az egyik legnagyobb adakozónk a Református Szeretetszolgálat volt. Később, 2014-ben szerencsénkre Czibere Károly, a szeretetszolgálat korábbi vezetője lett a szociális ügyekért felelős államtitkár, akivel régóta kiváló a kapcsolatunk.

– Említette korábban, és két héttel ezelőtt a Szeretem Magyarországot Klub eseményén is beszélt arról, hogy a kormány elitcsere helyett klientúrát épít. Hogyan látja saját szerepét a magyar társadalomban? Mondhatjuk, hogy az elit egy tagja, aki az üzleti sikerek érdekében kénytelen a klientúra sorai közé törekedni?
– Soha nem törekedtem arra, hogy klientúrához tartozzam. Annak ellenére sem, hogy két miniszterelnök is megtisztelt korábban azzal, hogy felkért tanácsadójának. Mint a társadalmi folyamatokat elemző szociológusnak politikai kapcsolataim mindig voltak, hiszen ezen a területen az állam az egyik legfőbb megrendelő. Őszintén remélem ugyanakkor, hogy mások is úgy látják: ha engem és a Tárkit megbíztak, az szakmai felkészültségünk, és nem politikai kapcsolataink miatt történt. Mivel a társadalom hierarchiájának felsőbb régióiban helyezkedem el, ezért az elit tagjának vélem magam. Még akkor is, ha ennek az elitnek a tevékenységével kapcsolatban több szempontból erős a kritikai fenntartásom. Úgy gondolom, hogy a rendszerváltó értelmiségi elit bár biztosította a békés átmenetet, nem tudta megteremteni a magántulajdonon alapuló piacgazdaság legitimitását. Márpedig egy modern polgári társadalomnak ez az egyik alapkövetelménye.

– Ez azonban elsősorban a baloldali-liberális elitnek a felelőssége, a rendszerváltás után a közbeszédet ők határozták meg, például az akkor még élő sajtójukban.
– Huszonöt éven keresztül valóban a baloldali-liberális értelmiség dominált, ez azonban az elitnek csak egyik csoportja. Kialakult Magyarországon egy vállalkozói elit is, egy tulajdonosi polgárság. Bár ez a csoport kevéssé a közbeszéddel, inkább gazdasági súlyának megalapozásával foglalatoskodott, egy normális társadalomban alapkérdés, hogy a politikai elit hogyan viszonyul a tulajdonosi polgársághoz, illetve a bürokrácia vezető pozícióit is elfoglaló képzettségi polgársághoz.

– Tehát a polgárság helyzetét illetően felvetődik a politika felelőssége is
– A rendszerváltáskor a késő kádári technokrácia, az ellenzéki értelmiség és a reformszocialista értelmiség kompromisszuma termelte ki a politikai elitet. Nem véletlen, hogy 2010 után az Orbán-kormány látványosan arra törekszik, hogy egy tőle függő kliensréteget hozzon létre, amelyik már független a rendszerváltó értelmiségi elittől.

– Sikeres ez a törekvés?
– A bibliai történet szerint akik a rabság éveit végigélték, ne lépjenek Kánaán földjére. Ez a rendszerváltás időszakára is igaz lehet. Azzal tehát egyetértek, hogy a Fidesz új generációt hozna létre, a problémám az, hogy a kiválasztási folyamatban nem minőségi kritériumok, hanem kizárólag a politikai hűség és alávetettség játszik szerepet. Ebből adódóan nem polgári elit, hanem egy szolgáló elit jött létre. Hatalomtechnikai szempontból ez jó megoldásnak tűnhet, hosszabb távon azonban veszélyeket rejt: számos rendszerváltó államban láthattuk, hogy a klientúrákat építő eliteket nemcsak a politikai hatalomból söpörték ki, de a befolyásszerzés esélyét is elvesztették.

– A Fidesz durva klientúraépítése mögött meghúzódhat az is, hogy, szemben a baloldali-liberális elittel, a jobboldalnak hagyományosan nincs nemzetközi támogatottsága. Soros György például anyagilag is támogatta a kultúrát és az oktatást, így megszilárdulhatott az általa képviselt nyitott társadalom értékvilága. Közben a polgári értékrendről már a Fidesz-ideológus G. Fodor Gábor is azt mondta, az csupán politikai termék.
– Erősen vitatom, amit G. Fodor állított. A 90-es évek végén Orbán Viktor és a Fidesz a polgári társadalom felépítését meggyőződéssel vallotta, politikai termékké a 2002-es választási kudarc után válhatott. Azóta a polgári világ politikai képviselet nélkül maradt. Az igaz, hogy az értelmiségi vitában a baloldali-liberális pozíciók a világban is erősebbek, de a nyugati társadalomban ezt ellensúlyozzák a polgárság saját értékei, amelyek a szabadpiachoz, a konzervativizmushoz kötődnek. Magyarországon ennek hiánya onnan is ered, hogy miután az Antall-kormány időszakában megkezdődött egy nemzeti burzsoázia kialakulása, a Horn-kormány nyugati cégeket részesített előnyben. Bár az ezzel a hagyatékkal szemben harcosan fellépő Orbán-kormány magatartását sokan bírálják, mértéktartó körök tudomásul vennék a törekvést, ha elegánsabban s a társadalom érdekében járnának el.

– Mi az oka annak, hogy Magyarországon a vállalkozói elit megítélése sem épp kedvező?
– Mint említettem, nem valósult meg a magántulajdonon alapuló piacgazdaság legitimációja, sőt ellenkezőleg: nemcsak a politika, de az értelmiség is azt üzente a társadalomnak, hogy meggazdagodni csak csirkefogó módjára lehet. Az az alaphazugság, ami végigkísérte az elmúlt huszonöt évet, hogy politikusok nem merték bevallani a társadalomnak: a demokrácia nagyon drága dolog. Ezért inkább nem törvényileg szabályozott módon teremtették meg a demokrácia fejlődésének, a pártfinanszírozásnak az anyagi alapjait, hanem korrupcióval, valódi lopásokkal. Így a politika révén kialakult egy olyan közhangulat Magyarországon, ami negatívan vetült a vállalkozói rétegre is.

– Ezt a közhangulatot táplálja például Mészáros Lőrinc meggazdagodása, a Habony Árpád-jelenség, nem is beszélve Csányi Sándorról.
– Különbséget kell tenni, ha valakinek a meggazdagodása mögött valódi teljesítmény áll, vagy csak politikai kapcsolatai vannak. Persze a teljesítmény és a politikai beágyazottság sok esetben összefonódik, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc mégis két, jól elhatárolható példát mutatnak. Én örülök annak, hogy a régió más országai után végre Magyarországról is felkerült valaki a Forbes leggazdagabb embereinek listájára, ezt sikernek tartom.

– A magyarok többsége talán kevéssé a sikert látja ebben a hírben, hanem azt, hogy Magyarországon tovább nőtt a szakadék a gazdag és az átlagember között.
– Ez nem hazai jelenség, a kapitalista társadalom mindenhol jelentős egyenlőtlenségeket hordoz. Vilfredo Pareto svájci szociológus már a XIX–XX. század fordulóján kifejtette, hogy a javak 80 százaléka a társadalom 20 százalékának a kezében összpontosul. A nemzetközi tendenciákat illetően Magyarországon nem a jövedelmi egyenlőtlenségek jelentik a legnagyobb problémát. Mind a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke, mind a jövedelmi szegénység nagysága vonatkozásban az adatok megfelelnek az Európai Unió átlagának. Sokkal fontosabb, hogy a függetlenséget nyújtó anyagi biztonságban élő felső középosztály a társadalom 22-24 százaléka, ami mintegy 15 százalékponttal kisebb, mint a nyugat-európai társadalmakban. A másik véglet, a leszakadó, deprivált réteg pedig a magyar társadalomban 30 százalék fölött van, ez szintén 15 százalékponttal nagyobb, mint Nyugat-Európában. A visegrádi országokhoz képest is 7 százalékponttal magasabb a leszakadó réteg a magyar társadalomban.

– Beszéljünk egy másik listáról. Az egyesült államokbeli Pennsylvaniai Egyetem minden évben listát készít a nemzetközi agytrösztök teljesítményéről. Az idén a Tárki néhány más magyar agytröszttel együtt felkerült a listára, miközben a milliárdokkal szponzorált Századvég vagy a Pallas Athéné-alapítványok nem. Mi erről a véleménye?
– Boldogok vagyunk, hogy a Tárki évek óta több kategóriában a nemzetközi élvonalban szerepel. Látható, hogy a lista elkészítésekor nem az agytrösztök pénzügyi helyzetét, hanem a teljesítményt veszik figyelembe.

– Nemcsak az agytrösztökről, de az egyetemekről is készítenek nemzetközi rangsorokat. A magyar felsőoktatási intézmények ezeken is egyre rosszabbul szerepelnek.
– Egy-egy kivételtől eltekintve egyetemeink valóban rosszul szerepelnek ezeken a listákon. Ez visszavezethető a szocializmus időszakára, akkor a politikai megbízhatóság feltétele volt az oktatásnak. A rendszerváltás után az említett értelmiségi elit bár természetesnek vette, hogy gyárakat zárnak be, és termelőszövetkezetek szűnnek meg, azt már nem nézte volna el, ha tanárok, művészek kerülnek az utcára. Ezeken a területeken ezért gyakorlatilag elmaradt a rendszerváltás. Ezért úgy gondolom, az Orbán-kormány helyesen ismerte fel a felsőoktatásban megjelent ellentmondásokat. A probléma azonban az, hogy a helyzeten a lehető legrosszabb irányban változtatott: strukturális átalakítások helyett államosításba, centralizálásba, költségcsökkentésbe kezdett. Úgy is mondhatjuk, hogy az Orbán-kormány jó diagnózist állított fel, azonban az orvoslás többet árt, mint használ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.