Tiltakoznak a kormánydöntés ellen

Korábbi főigazgatója szerint katasztrofális következményei lehetnek az egészségbiztosító átszervezésének.

Kuslits Szonja
2016. 05. 10. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten Lázár János robbantotta a bombát: megszületett a döntés arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) átszervezik, feladatait pedig a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között osztják szét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a feladatok nagy része az államkincstárhoz kerül, a többi pedig – egy vagy két lépésben – a humántárcához.

A döntés komoly felháborodást váltott ki szakmai körökben. A Magyar Kórházszövetség a múlt héten közleményben jelezte, hogy hibás lépésnek tartja a független OEP felszámolását, hiszen az egy olyan évszázados tradíció megszüntetését is jelentené, amely Magyarországot kiemelte a világ államainak sorából. „Az alacsony működési költségű OEP megszüntetését vagy feldarabolását gazdaságossági szempontok sem támasztják alá” – írták közleményükben.

Arról, hogy ez valójában mekkora problémát okozhat, szakértőket kérdeztünk. Rácz Jenő, a kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke szerint az elmúlt időszakban azok a központosítások, melyek akár az egészségügyben, akár az oktatásban történtek, távolról sem voltak zökkenőmentesek, és az OEP olyan feladatokat lát el, melyeknek az ilyen jellegű buktatók nem tennének jót. – A teljes alapellátás, a járó- és fekvőbeteg-szakellátás, a gyógyszerellátás funkciói nem tolerálják az akadályokat. Az okokat sem látjuk a döntés mögött – mondta Rácz Jenő.

Oberfrank Ferenc, az OEP korábbi főigazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, rövid távon működőképes lehet a változtatás, és szakmapolitikailag is hatékonyabb lehet az új forma, de hiányzik az egészségügyi igazgatás szervezetét, munkamegosztását legalább 10-15 évre megszabó rendszer. Probléma az is, hogy a több hónapos bizonytalanság megviselte a dolgozókat, és a legjobb szakemberek közül sokan felmondtak, ezzel pedig gyengült az egészségbiztosítási alapkezelés. Emellett az a cél is gondot okozhat, hogy 20 százalékkal szeretnék csökkenteni a szervezet működési költségeit.

– Katasztrofális következményei lehetnek, ha ezt véghezviszik. Azt kellene célként kitűzni, hogy jobban működjön az e-alap kezelése, ehhez pedig szakszerű, pontos, gyors és megbízható munkára van szükség. Eddig is nagyon alacsony volt az OEP működési költsége – fejtette ki a korábbi főigazgató. Véleménye szerint emelni kellene a keretet, különösen azért, hogy javuljon a jelenlegi ellenőrzés és a tanácsadás rendszere, mert erre nehezen jut elegendő pénz. Az intézményeket ugyanis nem tudják rendszeresen ellenőrizni az OEP szakértői, ez pedig növeli a hibakockázatot.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a szakmai szervezetek a szokottnál is nagyobb összefogással álltak ki az OEP megszüntetése ellen. Ennek az az oka, hogy tudják: szükség van egy független, szakértői egészséggazdasági és finanszírozási háttérintézményre. Az ehhez szükséges szakemberek a minisztériumban nem állnak rendelkezésre. – Ha ezt a lépést megteszik, akkor innentől kezdve egyetlen tollvonással privatizálhatják az egészségügyet – hívta fel a figyelmet Éger István. A kamara korábbi nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy helyrehozhatatlan károkkal járna a megszüntetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.