Toroczkai: Minikrízis zajlik a Jobbikban

Radikalizmus és néppártiság – Ásotthalom polgármestere szerint az ő személye a garancia arra, hogy mindkettő megfér egymás mellett.

Katona Mariann
2016. 05. 02. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Először – ahogy fogalmazott – kapásból nemet mondott Vona Gábornak az alelnöki felkérésre. Miért gondolta meg magát?
– Nekem eszembe sem jutott volna indulni az alelnökségért, de mégis a Jobbik első embere kért fel, ez pedig olyan helyzet, amelyen el kell gondolkozni. A döntésemet nehezítette, hogy Ásotthalom polgármestere vagyok, és az is kívánok maradni; a 2019-ig szóló mandátumom alatt szeretném a megkezdett munkát befejezni, a települést rendbe tenni. Ezért el kellett magyaráznom a helyieknek is, hogy én nem hagyom el Ásotthalomot.

– Eddig nem volt párttag. Csak az alelnökség kedvéért lépett be a Jobbikba?
– Ott voltam már a Jobbik 1999-es indulásakor, ahogy a 2003-as párttá alakulásakor is, vagyis végigkísértem egész története alatt. Nem az a meglepő, hogy a Jobbik tagjává váltam, hanem az, hogy éppen most. De felkérést kaptam a Jobbik elnökétől, és úgy érzem, segíteni tudom a pártot az eddigi életútjának talán legnehezebb időszakában, a 2018-as választásokra felkészülő két évben.

– Nem tart attól, hogy a Jobbikon belül már most is érezhető jelentős feszültség az elkövetkezőkben, konkrétan a tisztújításkor csak eszkalálódni fog?
– A média tematizálja ezt a tagadhatatlanul kialakult minikrízist, ami most a Jobbikban van, egyfajta radikális-néppárti ellentétté alakítva. Én ebben nem hiszek. Éppen az én személyem lehet egyfajta garancia arra, hogy a radikalizmus és a néppártiság megfér egymás mellett. Ráadásul hidat képezhetek azok irányába is, akik most úgy gondolják, hogy a megvétózott alelnököknek továbbra is helyük van a vezetésben. Én az érintettekkel is nagyon jó viszonyt ápolok; nem titok, hogy Szávay Istvánnal és Apáti Istvánnal is többször beszéltem az elmúlt napokban, és kifejezetten bátorítottak, hogy elinduljak.

– A harmadik kiszorított alelnök, Novák Előd viszont utalt arra, hogy Vona Gábor a kritikusait szeretné eltávolítani az elnökségből; azokat, akik vállalják vele szemben is a véleményüket. Ön mondana nemet Vona Gábornak?
– Az elmúlt húszéves közéleti tevékenységem alapján eléggé egyértelmű, hogy csapatjátékos vagyok, de nem bólogatójános. Vona Gábor felkért, én beléptem a pártba, és elindulok az alelnökségért. Ám ha a kongresszuson nem érzem a tagság meghatározó többségének az erejét magam mellett, akkor nem fogom vállalni.

– Ezt lehetne szavazatarány tekintetében számszerűsíteni is?
– Nem. Ezt érezni, látni fogom.

– Milyen alelnöki programmal szeretné meggyőzni a tagságot?
– A kongresszusig el fogom készíteni a programomat. Kétéves megbízatásra készülök, ez nem jelenti azt, hogy életem végéig a Jobbik alelnöke leszek. Két, keservesen nehéz évben próbálom majd segíteni a pártot. Arra vállalkozom, hogy kőkeményen dolgozni fogok, ha alelnökké választanak, de Ásotthalom polgármestere is maradok. Embert próbáló feladat lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.