Veszélyben a Ruszwurm Cukrászda

Rendőrök és közterület-felügyelők jelentek meg, közölve: visszavonták a hely teraszengedélyét.

LD
2016. 05. 25. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrök és közterület-felügyelők bukkantak fel múlt csütörtökön a Várnegyedben lévő, 189 éves Ruszwurm Cukrászdánál, közölve, hogy visszavonták a hely teraszengedélyét – számolt be róla a Magyar Narancs Online. Azon nyomban be is kellett pakolni az asztalokat és székeket, a vendégeket pedig felállíttatták, miközben a Narancs szerint még hivatalos végzés sem volt a közterület-felügyelet munkatársainál. Utóbbiak azt állították, a polgármester utasította őket az intézkedésre.

A Ruszwurm Kft. és a cukrászda egyik tulajdonosa, Szamos Miklós ezután birtokvédelmet kért ügyvédjén keresztül, így a terasz újra működhet. A Narancs szerint úgy tűnik viszont, a Budavári Önkormányzat be kívánja záratni a helyet.

Szamos a lapnak elmondta, már 2011-ben kapott egy levelet Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester aláírásával, ebben pedig jelezték, hogy az önkormányzat nyolcszorosára emelné a bérleti díjat. A határozatlan idejű szerződést egyben ötéves, határozott idejűre kívánták módosítani. A levél végén belebegtették azt is: „Abban az esetben, ha javaslatunk elutasítaná, megvizsgáljuk a bérleti díj fenti mértéket meghaladó emelésének, illetve a jogviszony megszüntetésének lehetőségét\". Szamos ugyanakkor csak a bérleti díj duplázásába lett volna hajlandó belemenni, amennyiben megmarad a határozatlan idejű szerződés.

Végül nem sikerült megegyezni, így a kerület felmondta a bérleti szerződést, hogy ezt aztán 2014 márciusában visszavonja. Majd az önkormányzat tavaly újra felmondta, és egy év haladékot adott: most úgy néz ki, kevesebb mint egy hónapja lehet a cukrászdának. Szamos elmondta, rendesen fizették a bérleti díjat, az önkormányzat pedig nem szüntetheti meg így a bérleti jogviszonyt, és ha nem tudnak megegyezni, az illetékes bíróságnak kell döntenie.

A Ruszwurm 1827 óta működik a Szentháromság utcában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.