Veterán katonák várják a behívót

„Az önkéntestartalékos-rendszer a nyugdíjasgeneráció elfekvője.”

Buzna Viktor
2016. 05. 20. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hetekben dönt a kormány a Magyar Honvédség önkéntestartalékos-rendszerének fejlesztéséről – értesült lapunk minisztériumi forrásból. A kormányülésen a 2010 után többször módosított önkéntesrendszer ismételt reformját vitatják meg, ezután újabb részletek válhatnak nyilvánossá Simicskó István honvédelmi miniszter fejlesztési tervéről.

Többek között választ kaphatunk arra a kérdésre is, mit kezd majd a honvédség az idős tartalékosállománnyal. A Honvédelmi Minisztérium lapunknak küldött válaszából ugyanis kiderül, az önkéntes, vagyis szükség esetén akár katonai szolgálatra is behívható honvédeknek csaknem kétharmada 46 év feletti.

A mintegy 5300 fős állomány 20 százaléka, vagyis közel 1100 katona 57 évesnél idősebb, s csak 11 százalékuk 30 év alatti. A korcsoportonkénti elosztás szerint a 46 és 56 év közöttiek vannak a legtöbben, ők a teljes létszám 53 százalékát teszik ki.

– Az önkéntestartalékos-rendszer a nyugdíjasgeneráció elfekvője – fogalmazott lapunknak az állományhoz tartozó korábbi hivatásos katonatiszt. Elmondta, ennek hátterében az úgynevezett járadékos rendszer kialakítása áll. A kormány 2011-ben szigorított a korkedvezményes nyugdíjon, a helyette bevezetett szolgálati járandóságot pedig 16 százalékos jövedelemadóval terhelték. Az önkéntestartalékos-rendszerbe jelentkezők azonban ez alól mentesültek, így az idős generációt átterelték a feltöltésre váró tartalékosállományba. (Ezt alátámasztja a minisztérium sajtóosztálya által a lapunknak küldött válasza is. E szerint az önkéntestartalékos-állománynak mindössze 40 százaléka nem szolgált korábban sem a Magyar Honvédség, sem pedig más rendvédelmi szerv állományában.)

– Ez persze nem történt konfliktusoktól mentesen – tette hozzá forrásunk. Nem találtak ugyanis valamennyi korábbi tiszt számára a rendfokozatához illeszkedő beosztást, így a hosszú éveket szolgált katonák többségét végül önhibájukon kívül fokozták le.

Hogy ez sok embert érintett, azt, alátámasztja Simicskó István honvédelmi miniszter Demeter Márta (MSZP) országgyűlési képviselőnek adott korábbi válasza. A műveleti tartalékosok, vagyis a katonai szolgálatra is behívható állomány összetételét ismertető dokumentum szerint a katonák több mint felének tiszti rendfokozata van. A 3791 fős műveletitartalékos-állományban Simicskó István válasza szerint a százados rendfokozati beosztásúból van a legtöbb: létszámuk 593 fő.

– Mielőtt a kormány az önkéntesrendszert megreformálja, előbb a honvédség állományát kellene feltöltenie – mondta lapunknak a téma kapcsán Demeter Márta. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a teljes állomány hiánya már eléri a hatezer főt. Mindez a pályát elhagyók számának gyors emelkedésére utal, a korábbi hírek ugyanis ötezer-ötszáz főre becsülték az államtitokként kezelt pontos létszámot. Demeter Márta hangsúlyozta, a tartalékosrendszerhez hasonlóan a hivatásos és szerződéses katonai pályát is mindenekelőtt a fiatal emberek számára kellene vonzóvá, elérhetővé tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.