A hónap végén szabadul a gyilkos?

E hónap 29-én dönt a bíróság arról, továbbra is börtönben marad-e Bene László.

Szemán
2016. 06. 15. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hónap 29-én dönt a bíróság arról, továbbra is börtönben marad-e Bene László, vagy feltételesen szabadulhat, miután az elkészült szakértői vélemények szerint már nincs szükség további fogva tartására. A skálás gyilkosként elhíresült bűnözőt 1994-ben ítélték életfogytig tartó fegyházbüntetésre, ami azt jelentette, hogy legkorábban 20 év letöltése után szabadulhatott volna, ám 2014-ben még nem találták érettnek erre.

Nem mutatott megbánást, fegyelmi problémák is voltak vele, így 5 évvel meghosszabbították a büntetését azzal, hogy 2016-ban újra felülvizsgálják. Idén márciusban a bíróság első fokon tíz évre feltételesen szabadlábra helyezte a 65 éves Benét, ám az ügyészség fellebbezése miatt másodfokon elutasították a kérelmét. Egyebek mellett hiányolták a pszichológusi szakvéleményt arról, hogy alkalmas-e a szabadulásra.

Bene László és társa, Donászi Aladár a rendszerváltozás utáni években négy embert ölt meg, köztük egy rendőrt. 1992-ben a Skála üzletlánc egyetemista pénzszállítóját, Sádt Győzőt ölték meg, innen kapta a bűnöző a skálás gyilkos elnevezést. Donászi 2001-ben öngyilkos lett a fegyintézetben. Bene a szegedi Csillagbörtönben tölti büntetését, és 2019-ben akkor is szabadul, ha e hónap végén ismét elutasítják a szabadlábra helyezési kérelmét. Mindenesetre pártfogója, Nagy Katalin ügyvéd szerint Bene felkészült a szabad életre. Állandó kapcsolatot tart egy rokonával, őszintén megbánta tetteit, a börtönben több dicséretet és jutalmat is kapott azért, mert segíti elítélttársait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.