A menekültek több mint fele gyerek

„Egy menekültválság senkinek sincs hasznára, és Európára nézve is katasztrófa.”

Buzna Viktor
2016. 06. 20. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ENSZ tavaly lemondott, humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese, Valerie Amos egy interjúban azt mondta: szégyelli magát a nemzetközi közösség nevében, amiért az nem tesz eleget a menekültválság megfékezésére. Hogyan érez ön?
– Ahogyan a szervezetünk által készített elemzésből kiderül, tavaly az otthonukat kényszerűen elhagyó emberek száma meghaladta a 65 millió főt. A humanitárius katasztrófa ténye nem kérdés. Hogy ez megtörténhetett, valamint hogy ezeknek az embereknek a biztonsága továbbra sem garantált, véleményem szerint az egész világra nézve szégyent jelent.

– Meg tud esetleg nevezni konkrétabb felelősöket?
– A nemzetközi közösségen belül sokakat terhel a felelősség. A menekültek többsége háborús konfliktusok miatt kel útra, ezért elsősorban az azok rendezésére képes nagyhatalmakat illeti elmarasztalás. De felelősek azok az országok is, ahol a menekültek oltalmat keresnek, így az Európai Unió valamennyi tagállama.

– A statisztikákat látva mintha a probléma megoldásában mégsem volna minden szereplő érdekelt.
– Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) feladata a menekültek támogatása, ezért tartózkodnék a politikai ítélkezéstől. Az biztos, a világ most nem adja meg a megfelelő segítséget a menekülteknek, úgy tűnik, az országok nem ismerték fel a helyzet súlyosságát. Az UNHCR már két éve jelezte: a világban végbemenő konfliktusok eszkalálódnak, így a menekültek száma emelkedni fog. Az államoktól kapott támogatásunk ennek ellenére csökkent.

– Az egyes országok talán azért nem adnak kellő támogatást a szervezetnek, mert a menekültválságot látva azt gondolják, hogy az UNHCR nem tudja ellátni a feladatát.
– Az UNHCR mint humanitárius szervezet a rászorulókon tud segíteni, a menekülést kiváltó konfliktusokat viszont nem tudja megoldani. Hozzájárulunk a menekültek szenvedéseinek enyhítéséhez, azt azonban tisztán kell látni, hogy a kialakult helyzetért nem a szervezetünk a felelős.

– Nem lehet, hogy az intézményi keretek, a nemzetközi rendszer képtelen megoldást találni a menekültválságot kiváltó konfliktusok kezelésére?
– Ez bonyolult kérdés. Az biztos, ha a világban ennyi a probléma, akkor a nemzetközi rendszerben számtalan hiba van. S nemcsak a konfliktusok okoznak szenvedést, de az éhezés, az egyenlőtlenség, az igazságtalanság mind egyre komolyabb gondot jelent. Az UNHCR kétségkívül része ennek a rendszernek, de a problémák jóval túlmutatnak rajtunk.

– Egyre többen kritizálják magát az ENSZ-t, különösen az idén esedékes főtitkári tisztújítás miatt. Osztja azoknak a véleményét, akik szerint a szervezet elavult, s teljes átszervezésre volna szüksége?
– Az ENSZ-t ért kritikák gyakran felszínesek. Nagyon összetett szervezet, ami több szárnyra tagozódik, ezért nem szerencsés az ENSZ működéséről ilyen egyszerű véleményt megfogalmazni. Én az UNHCR-ről tudok nyilatkozni. A szervezetünk pedig, noha nem tökéletes, úgy gondolom, jó munkát végez. Gyorsan reagáltunk a problémára, és a válságot annak ellenére tudjuk enyhíteni, hogy közben a helyzetünk egyre nehezebbé vált. A felajánlások mértéke nemhogy nőtt volna, de csökkent, s az újabb konfliktusok miatt egyre veszélyesebb az érintett térségekben dolgoznunk.

– Mit gondol arról, hogy az elöregedő, enervált Európára nézve hosszú távon kedvező demográfiai, gazdasági hatása lesz a menekültválságnak?
– Egy menekültválság senkinek sincs hasznára, és Európára nézve is katasztrófa. Ugyanakkor ha az Európába áramló embereket sikerül integrálni, hasznára lehetnek a befogadó társadalmaknak. Kevesen tudják például, de Albert Einstein is menekült volt.

– A közhangulatot azonban más vélekedés uralja. Az európai emberek többsége nem örül annak, hogy idegenek tömegei érkeznek a hazájukba.
– Ismerem ezt a véleményt, de nem értek vele egyet. A kezdetek kezdetén a Közel-Keleten keresztül, Afrikából érkeztek az első emberek Európába, ráadásul ez a kontinens mindig is különböző kultúrák kereszteződésében állt. Jó például szolgálnak erre a magyarok, akik büszkék arra, hogy Ázsiából érkeztek ide. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az emberek az ismeretlennel szemben mindig bizalmatlanok. Itt vetődik fel a kormányok felelőssége, amelyeknek gondoskodniuk kell a megfelelő oktatásról az állampolgárok számára. Meg kell értetniük, hogy a menekültek áldozatok, akik azért jönnek ide, hogy biztonságban legyenek.

– Erre az érvelésre válaszként a no-go zónákat szokás említeni. A menekültek által lakott városrészek a kultúrák integrációjának csődjéről árulkodnak.
– Én úgy gondolom, hogy ha minden érintett fél tesz érte, a kultúrák képesek együtt élni. Ami az erőszakról szóló híreket illeti, azt ugyanúgy a most aktuális Európa-bajnokságon is tapasztalhattuk. Ezzel azt akarom mondani, hogy vannak politikusok, akik párhuzamba állítják az erőszakot a menekültekkel, pedig ezek az emberek áldozatok, akik éppen az erőszak elől menekülnek el. Nem mondom, hogy az integráció egyszerű folyamat, de ha adva vannak a körülmények, a menekültek képesek lesznek beilleszkedni.

– Hogyan ítéli meg a magyar kormány menekültpolitikáját?
– Aggodalommal figyeljük a magyar kormány lépéseit. Nem örülünk az egyre emelkedő kerítéseknek, sem Magyarországon, sem más országok határain. Véleményünk szerint nem a határzárak adnak választ a problémára, hanem olyan rendszer, amely hatékonnyá teszi a menedékre jogosultak azonosítását, és gondoskodik számukra a biztonságról és az őket megillető életkörülményekről.

– Ezzel szemben sok kritika éri a hatóságokat is azért, ahogyan a migránshelyzetet kezelik. Az önök szervezete nemrég egy, a Tiszába fulladt menekült ügyében belső vizsgálatra szólította fel a rendőrséget. Mondana erről részleteket?
– A menedékkérők beszámolói alapján tájékozódtunk arról, hogy a határon átlépőket a magyar rendőrök paprikaspray-vel és kutyákkal várták, voltak, akik meg is sérültek. Ezt az információt átadtuk a rendőrségnek, és kértük őket, hogy vizsgálják ki az esetet. Az eljárás folyamatban van. Aggasztó a jelenség, hiszen úgy gondoljuk, nem érhet erőszak egyetlen olyan embert sem, akinek oltalomra volna szüksége.

– Mit tesz az UNHCR a déli határon átkelő menekültekért?
– A tavalyi események láttán irodát nyitottunk a déli határnál. Feladatunk elsősorban, hogy figyelemmel kísérjük a történéseket, illetve hogy a kormányt támogassuk. Segítünk a menedékkérők azonosításában. Mivel a tranzitzónákba jóval kevesebben jutnak be, mint ahányan szeretnének, kiválogatjuk a rászorultak közül a betegeket, a kisgyermekkel érkezőket, hogy ők hamarabb átléphessék a határt. Próbálunk hatni a kormányra, hogy bővítsék a beengedőpontok kapacitásait, célunk ugyanis, hogy akinek szüksége van segítségre, megkapja.

– Adnak segélyeket a menekülteknek?
– Ez nem prioritása a tevékenységünknek, a menekültek ellátása a kormányok felelőssége. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor mi is osztunk segélyeket.

– Nem gondolja, hogy a határzárak mögött a nemzetállamok részéről anyagi megfontolás áll? Ahogy a statisztikáikból is kiderül, a menekültáradat csökkenésére semmilyen garancia nincs, miközben az önök által kért kapacitásbővítés hosszú távon bizonyára költségesebb, mint lezárni a határokat.
– Először is, a kerítés hosszú távon nem megoldás. Az emberáradatot legfeljebb eltereli, ha nem Magyarországon, majd más uniós tagállamon keresztül áramlik be a kontinensre. Fontos látni, hogy ez nem egy-egy országot érint; globális probléma. Vagyis közös a felelősség, és a megoldás is csak közös erőfeszítéssel érhető el. Ugyanakkor a menekültekre nem gondolom, hogy teherként kell tekintenünk. Én inkább a lehetőséget látom bennük, hiszen ahogy említettem, ha integrálódhatnak, a fogadó állam profitál majd belőlük.

– Ám az európai emberek egyre dühösebbek, miközben az UNHCR egyik jelentése is rámutat arra, hogy a demográfiai folyamatok miatt a következő évtizedekben ugrásszerűen növekedhet a migrációs nyomás.
– Ezért nagy felelősség az emberek tájékoztatása és az oktatás. Az UNHCR a kampányai révén próbál leszámolni azokkal a félreértésekkel, hogy a menekültek erőszakosak, hogy elveszik a helyiek munkáját. Itt azonban a felelősség java a kormányokat terheli, nekik van meg ehhez a kellő erőforrásuk.

A világon minden 113. ember menekült vagy menedékkérő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb jelentése szerint. A szervezet rámutat: a második világháború utáni legnagyobb migrációs hullám hatására megerősödtek a szélsőjobboldali csoportok, emellett migráció-ellenes intézkedéseket is életbe léptettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.