A Nézőpont szerint szó sincs a Fidesz zuhánásáról

A kormányközeli intézet helyre teszi az többi kutatást.

MTI
2016. 06. 11. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Idők számára készült – az MTI-hez szombaton eljuttatott – összegzés szerint a májusban publikáló közvélemény-kutató intézetek (Nézőpont Intézet, Závecz Research, Republikon Intézet, Iránytű Intézet) felmérései abban megegyeznek, hogy a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb – tehát a 2014-es listás eredménnyel lényegében azonos – a kormánypártok támogatottsága.

Emlékeztettek arra, áprilisban a Republikon Intézet, a Medián és a Tárki is bőven a 2014-es választásnál jobb listás eredményt becsült a Fidesz–KDNP szövetségnek (53, 50, illetve 47 százalék).

A Nézőpont Intézet szerint zuhanásról ugyanakkor megalapozatlan beszélni: „egy-egy indok nélkül kiugró mérési adat után természetesnek számít, ha minden kutatócég eredménye visszarendeződést mutat az átlagokhoz”.

A közlemény szerint a pártversenyt immár tíz éve vezető kormánypártok, és a pártverseny – kutatócégenként eltérő – második helyezettje közti különbség ráadásul minden intézet esetében igen jelentős, legalább 10 százalékpont.

Az intézetek adataiban eltérés mindössze abban mutatkozik meg – írják –, hogy a Jobbik, illetve egy feltételezett baloldali összefogás eredményét hogyan mérik. Jelenleg a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok) legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog a kutatócégeknél, a Jobbik támogatottsága pedig ezen a bázison 18-27 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.