Egymással vitáznak majd a ligetvédők

„A heveny beépítési láz lefolyását sok esetben korrupciós szövődmények súlyosbítják.”

2016. 06. 15. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyen a város: liget! – ezzel a jelszóval hirdettek péntek délután fél 5-re a városligeti Királydombra tanácskozást a ligetvédők. Az esemény egyik fő szervezője, Lányi András író, filozófus elmondta: mindannyian ligetvédők, mert nemcsak a Városligetben, hanem egész Budapesten védelmezik a fákat és általában a zöldterületet, az élhető emberi életet. Felhívásuk szerint a Városliget, a Római-part, az Orczy-kert fái nem akarnak a kivágott József nádor tériek és társaik sorsára jutni. – A zöldterületeket súlyos betegség támadta meg, a heveny beépítési lázat gátlástalan politikusok terjesztik. Tünetei: természetiszony, megalománia, kóros idegenkedés a demokrácia normáitól, ingatlanspekuláció. Lefolyását sok esetben korrupciós szövődmények súlyosbítják. Kérjük mindazokat, akik ismerik az ellenszerét, jöjjenek el – írták.

A vitán, amelyet Puzsér Róbert publicista vezet, részt vesznek a Budapesti Városvédő Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Ligetvédők, a Ligetvédők – Orczy Park, a Ligetvédők – Szilasliget, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Maradjanak a fák a Rómain, a Mindent a Maga Helyén Kezdeményezés, a Rómaifürdő Telepegyesület, a Természetesen Szeretjük a Rómait és a Városliget Barátai képviselői.

Lányi András kérdésünkre, hogy miért nem hívták meg a másik oldalt, azaz a féltett városi területekre tervezett beruházások, fejlesztések felelőseit, azt mondta: a hogyan továbbról akarnak valódi vitát. – Számos fórumon találkoztunk már többek között a Városliget vagy a Római-part ügyében, ám azok közül egyiknek sem lett eredménye. A civilek véleményét mindenhol lesöpörték az asztalról, ezért döntenünk kell, mit teszünk, ha tényleg megkezdődnek az építkezések – emelte ki. Szerinte teljes mértékben elfogadható az a polgári engedetlenség, amelyet a városligeti volt Hungexpo-területeket elfoglaló civilek tesznek, mert felhívják a figyelmet arra, hogy nem működik a demokrácia.

Közben a 444.hu arról számolt be, hogy a ligetvédők a hét végén újabb, korábban művészeti iskolának használt épületet foglaltak el a bontási területen. A Városliget Zrt. lapunkkal közölte: a tiltakozók jogsértése most is egyértelmű, a területen még a nyáron megkezdődnek a bontási munkák. – Minden rendelkezésre álló jogszerű és törvényes eszközt igénybe veszünk majd a helyzet rendezése érdekében – szögezték le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.