Gyöngyösi tragédia: a kormány feljelentést tervez

Lázár János miniszter szerint nem a gyermekvédelmi rendszer tehet a csecsemők haláláról.

Győr Ágnes
2016. 06. 10. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három büntetőfeljelentést tervez a kormány a gyöngyösi gyermekhalál ügyében – közölte Lázár János a tegnapi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt a Magyar Nemzet kérdésére, hogy a kormányzat szerint a gyermekvédelmi törvény jó, nincsenek jogi hiányosságai, csak az alkalmazásban történtek hibák. A Recsken és Gyöngyösön a közelmúltban bekövetkezett gyermekhalálok kapcsán a miniszter lapunk érdeklődésére elmondta azt is, Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkárral alakítottak egy munkacsoportot a kormányzaton belül, amely kivizsgálta a gyöngyösi gyermekhalált. Ez azt derítette ki, hogy az ügyben hibázott a járási hivatal gyámügyi előadója, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa és a gyermekorvos is. A miniszter szerint a hatóságnak csak az róható fel, hogy rendőri segédlettel nem vette el a gyereket, ennek a jogszabályi feltételei azonban megvannak az illetékes tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint.

Lázár arról is beszélt: tudomása szerint a másik, szintén Heves megyében történt, recski gyermekhalállal összefüggésben jelenleg folyamatban van hasonló vizsgálat, ezzel kapcsolatban azonban jövő hétre ígért bővebb tájékoztatást. A miniszter elmondta, jelenleg azon dolgozik a kormány, hogy megerősítse a gyermekvédelemben dolgozók szolgálatát képzésekkel és világos jogalkalmazási gyakorlat bemutatásával. Személyes véleménye, hogy az egyik legnehezebb közigazgatási szakma a gyámügy, hiszen nehéz feladat egy gyereket elvenni a szüleitől.

Óriási felelősség annak megállapítása, hogy egy gyermek mikor van veszélyeztetett helyzetben. – Én óvatosan támadnám ezeket a kollégákat – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy az is probléma, a terület dolgozói nincsenek anyagilag megbecsülve.

Minden jel szerint két hónap alatt két gyermek is azért halt meg a közelmúltban, mert nem emelték ki őket időben a környezetükből. Május közepén egy gyöngyösi otthonban bukkantak egy másfél éves csontsovány kislány holttestére. Halálát az előzetes orvosszakértői vélemény szerint éheztetés okozta. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt először ismeretlen tettes ellen indított eljárást, később azonban már a kislány szüleit hallgatták ki gyanúsítottként.

Az ügyben a Heves Megyei Kormányhivatal folytatott le vizsgálatot, amely megállapította, hogy a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság 2012 óta foglalkozott a családdal, a veszélyben lévő gyerekeket azonban nem vették el a szülőktől. Azért nem emelték ki a családból, mert – ahogy a vizsgálati jelentésben olvasható – „a család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette. Sem a gyermekjóléti szolgálattól, más intézménytől vagy személytől, sem a hozzátartozóktól nem érkezett javaslat a gyermekek családból való kiemelésére. A gyámhatóság ezért ezt az intézkedést nem mérlegelte, alkalmazta.”

A családdal korábban is problémák voltak. Az anyának négy gyereke született, az első kettőt 2010-ben az apjuknál helyezték el, mert a nőt alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője a tragédia idején arról számolt be, hogy adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a kislányt. Akkor 7 kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott. A kormányhivatal jelezte azt is, a vizsgálatok lezárultával kezdeményezik a jogszabályok módosítását, hogy hatékonyabbá tegyék a gyerekek védelmét.

A gyöngyösi tragédia után néhány héttel Recsken halott csecsemőt vitték be a szülei a helyi orvosi ügyeletre. Noha a család azt állította, a gyereket a kutya lökhette ki a babakocsiból, a hatóságok időközben őrizetbe vették és halált okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatták ki a gyermek 19 éves anyját és 21 éves apját, majd az anyát szabadlábra, az apát pedig előzetes letartóztatásba helyezték. Az eddigi információk alapján úgy tudni, hogy június 1-jén a férfi egyedül volt otthon a picivel. Nyugtató hatása alatt elejtette a babát, a gyermek pedig a kályhának esett, majd a feje egy téglának ütődött. Sem a férfi, sem később hazaérő párja nem gondolta úgy, hogy orvoshoz kellene fordulniuk, ez vezetett végül a gyermek halálához. A két hónapos gyermek koponyatörést szenvedett, az orvosi szakvélemény szerint a baleset mint kiváltó ok kizárható. A család idősebbik gyermekét korábban kiemelték a családból: ő tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket. A recski körzetért is felelős illetékes gyámhatóságnál nem tudták, hogy az apa, G. Máté ellen korábban már indult büntetőeljárás gyermekbántalmazás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.