Nem állnak le a láncfűrészek az Orczy kertben

Úgy tűnik, negyedével kevesebb fát vágnak ki. Ám a civileknek elegük van a be nem tartott ígéretekből.

Kovacsik Ágnes
2016. 06. 15. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jegyzőkönyv készül? – tette fel a kérdést az egyik lakos az NKE képviselőinek, akik kissé meglepődve válaszoltak: miért készülne, ez nem közmeghallgatás. A kedd esti eszmecsere tehát ennek fényében zajlott úgy, hogy többen szóvá is tették: mi értelme van egy lakossági fórumnak, hiszen semmire sem kötelezi a beruházót. Ráadásul a nyolcadik kerületi önkormányzat nem is képviseltette magát, pedig az NKE főtitkára sok esetben azzal védekezett, hogy Józsefváros illetékességi köre a válaszadás. Annak ellenére, hogy a lakossági fórumot épp az osztrák–magyar Eb meccsre időzítették, száznál is többen vettek részt rajta.

Horváth Orsolya, az NKE sajtófőnöke többször is hangsúlyozta: mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásról van szó, esély sincs arra, hogy bármilyen kompromisszum születhet. Amint arról korábban beszámoltunk, a Ludovika Campus-projekt néven futó beruházás miatt kerültek veszélybe az Orczy kert fái. Az egyetem két új oktatási épületet, a Rendészettudományi Kar speciális képzési központját, valamint egy mindenki előtt nyitva álló sportközpontot húzna fel, aminek következtében száznál több fa válna a láncfűrészek áldozatává.

Míg Horváth József, az NKE főtitkára hosszan ecsetelte a lakossági fórumon az óriásberuházás eddigi eredményeit, addig a legnagyobb közfelháborodást kiváltó fakivágásokra csupán öt percet szánt. Az építkezés miatt 62, állapota miatt pedig 83 kivágását tervezik. Ám a korábbi tiltakozások hatására felülvizsgálatot tartottak, így 34 példányt megmenthetőnek találtak. Vagyis várhatóan negyedével csökken a kivágásra ítélt fák száma, de még így is jóval 100 felett lesz. Horváth József azzal nyugtatta a jelenlévőket, hogy kötelességük pótolni a kivágott példányokat. Ráadásul a megaprojekttel a korábbi 7200-ről 20 000 négyzetméterre fog növekedni a zöldterület.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója és a kerületi polgármester tanácsadója szintén megvédte a gigaprojektet. Emlékeztetett: a múlt században lakossági egyeztetés nélkül estek neki a fairtásnak. Korábban a park négyszer ekkora volt, ám a Klinikák épületeinek felhúzása fakivágással járt együtt. Akkor nem pótolták a példányokat, mint ahogy jelen esetben fogják – hűtötte le a kedélyeket Orlóci. Az igazgató megjegyzése azonban a hőbörgők táborát aktivizálta.

Ugyan a fórum nem volt mentes epés megjegyzésektől és személyeskedésektől, végig kulturált mederben zajlott. Szó esett a környezetvédelmi szempontokról is: egyesek szerint az új példányok telepítése nem oldja meg a problémát, hiszen egy fiatal csemete képtelen megszűrni a levegőt. Voltak, aki úgy vélekedtek, az építkezéssel és a tókotrással megzavarják a honos és védett fajok életterét, ami akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

A jelenlévők között akadt olyan is, aki már korábban kertvédővé vált. Egy helyi fiatal a hónapokon keresztül tartó kálváriáját osztotta meg a résztvevőkkel. A férfi korábban egy kérdésre várt csupán választ mind a kerületi önkormányzattól, mind az egyetemtől: miképp nő az Orczy park zöldfelülete az építkezés és a fakivágások ellenére. A lakó beszámolója szerint az NKE főtitkára levelében biztosította arról, hogy a megjelölt lakossági fórumig nem lesz fakivágás. Ám ezt nem tartotta be az egyetem, és június elején több fát is kivágatott.

Ismert, múlt hétfőn a kert területén közműépítés miatt láncfűrésszel estek neki a fáknak, ám a kiérkező aktivisták miatt leállították az irtást. A tervek szerint egy teljes fasort eltüntettek volna, de a civilek ezt megakadályozták. Ezzel szemben az NKE főtitkára csupán 3-4 példány kivágásról beszélt. Emiatt a lakó egyenesen hazugsággal vádolta meg Horváth Józsefet: „Ha nem hazudnának, nem kellene őrjáratot tartanunk a kertben, hogy ellenőrizzük, betartják-e az ígéretüket.”

A lakó a projekt átláthatóságát is kétségbe vonta. Kijelentette: az Orczy kertet érintő fakivágásokkal kapcsolatban az egyetem nem informálja a lakosságot, így nem marad más út a civilek előtt, mint hogy a láncfűrészek elé feküdjenek. Persze az NKE nem hajlandó minden fakivágás előtt tájékoztatni a civileket. Az egyeztetés hiányáról a főtitkár megjegyezte: a kerületi lakosok képviseletét a kerületi képviselők látják el, rajtuk kell elverni a port.

A hívószót követően a józsefvárosi önkormányzat PM-es tagja fel is vette a kesztyűt. Erőss Gábor hangsúlyozta: a kerület lesöpörte az asztalról a közmeghallgatást. A politikus szintén a főtitkár ígéretszegéséről számolt be. Erőss egy ideig hitt abban, hogy a civilek nyomásgyakorlása sikeres volt, ám sem a tiltakozások, sem a zöldombudsman közleménye, sem a fakivágási engedély elleni fellebbezés nem hatotta meg a beruházót, és június elején kidöntötte a fákat.

A lakossági fórum mindenki számára világos konklúzióját az NKE főtitkára fogalmazta meg. Hiába kérték a résztvevők, hogy a közművesítés ne járjon további fairtással, Horváth József csupán annyit tett hozzá, mint amit már korábban többször is hangsúlyozott: „a lehetőségekhez képest amennyi fát meg lehet menteni, azt megmentjük, és fórum is lesz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.