OLAF: eddig egyetlen ítélet született

Eddig mindössze egy esetben született első fokon (elmarasztaló) döntés.

Győr Ágnes
2016. 06. 09. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen huszonegy alkalommal küldte el az elmúlt öt évben közvetlenül a Legfőbb Ügyészségnek a magyar ügyekkel kapcsolatos ajánlásait a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF). Ezek nyomán szinte minden alkalommal indult itthon nyomozás, s többségében (körülbelül 13 ügyben) jelenleg is folyamatban vannak az eljárások. Eddig mindössze egy esetben született első fokon (elmarasztaló) döntés, további egy ügyben pedig vádemelés történt – tájékoztatta lapunkat a magyar hatóság. Arról, hogy ezek pontosan milyen ügyek, egyelőre nem kaptunk információt.

Az OLAF akkor fordul közvetlenül egy ország ügyészségéhez, ha megítélésük szerint törvénybe ütköző mozzanatokra bukkantak, s jogi lépések megtételét javasolják. Ilyen ajánlásból a magyar hatósághoz idén eddig összesen egy érkezett, ennek még folyamatban van az elbírálása. 2015-ben az ajánlások száma tíz volt. Ezek közül hét esetében rendeltek el nyomozást, egy esetben egy korábban megszüntetett nyomozás újraindításáról rendelkezett az ügyész, két esetben pedig már folyamatban lévő ügyhöz kapcsolódtak az OLAF megállapításai. Egyik 2015-ös ügy nyomozását sem zárták még le.

2014-ben hét ajánlás érkezett. Ezek közül hat esetében rendeltek el nyomozást, a maradék egy már folyamatban lévő ügyhöz kapcsolódott. Azóta egy ügy kapcsán megszüntették a nyomozást, míg egy másikban vádat emeltek. 2013-ban egy ajánlást küldött az OLAF, ebben az ügyben – három évvel később – még mindig folyamatban van a nyomozás. 2012-ben két ajánlás érkezett. Mindkettő esetén nyomozást rendeltek el. Az egyik eljárást időközben megszüntették, a másikban már elsőfokú, nem jogerős, a vádlottakat elmarasztaló ítélet született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.