Republikon: nyolc százalékot zuhant a Fidesz

A Demokratikus Koalíció viszont egyre erősebb lesz az intézet számai alapján.

MNO
2016. 06. 09. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben csökkent a Fidesz–KDNP szavazótábora: a kormánypártok a pártválasztók körében a múlt havi 51 százalékos eredmény helyett immáron 43 százalékon állnak – derül ki a Republikon Intézet legújabb felméréséből.

A május végi közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz visszaeséséből a kis baloldali pártok profitáltak, a Demokratikus Koalíció például 3 százalékkal növelte támogatottságát, így ők most 8 százalékon állnak. Erősödött az MSZP is, Tóbiásék 20 százalékot hoztak. Az LMP 5 százalékkal, az Együtt 3-mal, a Liberálisok 1-gyel állnak, és mérhető lett a Párbeszéd Magyarországért is, ők is 1 százalékot hoztak össze.

A Jobbik is erősödött, de nem éri el az MSZP-t, Vona Gábor pártja 18 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

A teljes népességen belül a kormányzó Fidesz–KDNP szövetség 3 százalékpontot veszített és jelenleg 27 százalékon áll, ebben a tekintetben is másodikak a szocialisták 12 százalékkal, de holtversenyben állva a Jobbikkal. A Gyurcsány-féle DK 5, az LMP 3, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékot tud felmutatni. Továbbra is jelentős azok aránya, akik nem tudnak vagy nem akarnak pártot megnevezni: a megkérdezett minta alapján a lakosság 35 százaléka – írja a Republikon,

A biztos szavazó pártválasztóknál a helyzet a következő: Fidesz–KDNP: 44, MSZP: 20, Jobbik: 19, DK: 9, LMP: 4, Együtt: 3, PM: 1 százalék.

A baloldali-liberális pártok kormányzását akarók aránya felzárkózni látszik a Fidesz kormányzását preferálók mértékéhez, a két csoport aránya 41 százalék, illetve 33 százalék. A Jobbik kormányzását a megkérdezettek 20 százaléka óhajtja – áll a Republikon felmérésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.