Riasztóan emelkedett a hepatitis A-s betegek száma

A migránshullám lehet az egyik oka, hogy bizonyos fertőzések megszaporodtak.

Kuslits Szonja
2016. 06. 23. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dizentériát, vagyis vérhast 2011-ben 49 esetben jelentettek az országban, ám 2015-re ez a szám már 156-ra, vagyis több mint a háromszorosára emelkedett – tudtuk meg az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adataiból. A betegség általában a nem megfelelő higiénés körülmények között élők körében terjed a kézmosás hiánya miatt, vagy az ivóvízzel.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője lapunknak arról beszélt, kevés kórokozó is elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a betegség, amely kifejezetten könnyen fertőz. Jellemzője a véres széklet, és kizárólag emberről emberre terjed. – Elképzelhetőnek tartom, hogy a betegszám drámai növekedésének oka az országot érintő migránshullám. Hazánkban ezt a fertőzést korábban nem volt kitől elkapni, 2014-ben csupán 14 esetet jelentettek, majd 2015-ben hirtelen megemelkedett a fertőzöttek száma – mondta a szakértő.

Riasztó adat az is, hogy 2011-ben 82 hepatitis A-t jelentettek, ez a szám 2014-ben már 1556 volt. A vírus a fertőzött ember székletével kerül a környezetbe, ahol sokáig életképes, és a szennyezett étel, kéz, és a szabad vizek közvetítésével terjed. Ócsai Lajostól megtudtuk: ez a járvány a homoszexuális férfiak körében kezdett terjedni 2013-ban, akkor ezernél is több beteget regisztráltak a korábbi 82 (2011) és 331 (2012) után. 2014-ben már 1556-an betegedtek meg, és a vírus Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a mélyszegénységben élők között is terjedt. Hogy visszaszorítsák a járványt, végül több tízezer adag oltóanyagot használtak fel. Tavaly a korábbi évekhez képest már csökkenés tapasztalható a fertőzöttek számában, de a 979 jelentett eset még mindig magas.

Az OEK mutatói alapján kiderült az is, míg 2011-ben 6135-en fertőződtek meg a súlyos, hasmenéssel járó campylobacteriosis nevű betegséggel, addig ez a szám 2015-re már 8366 volt. Ócsai Lajos szerint a betegség általában csirkehús fogyasztása után jelentkezik, és világviszonylatban emelkedik az előfordulása. Érdekesség, hogy mindeközben a hasonló tüneteket produkáló szalmonellafertőzések száma csökken, tavaly közel 1400-al kevesebb beteget regisztráltak, mint négy évvel korábban. Ennek oka Ócsai szerint az lehet, hogy mára jobban figyelnek az emberek az ételek elkészítésere és tárolására, és a naposcsibéket is folyamatosan oltják a betegség ellen. A campylobacteriosis ellen azonban nincs ilyen oltás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.