Szolgálatba állt a balatoni sürgősségi mentőhajó

A tihanyi kikötőben állomásozik a gyorshajó.

MTI
2016. 06. 12. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tar Mihály a rohammentőkocsi felszereltségű Rupert mentőhajót bemutatva elmondta, hogy a jármű 80-90 kilométer/órás sebességgel is képes haladni. Július elsejétől még egy sürgősségi mentőhajó áll szolgálatba, az ábrahámhegyi kikötőből indul majd. A tó északi partjáról a sürgősségi mentőhajók 3-5 perc alatt tudják elérni a déli partot – tette hozzá. A szakszolgálat további hajói Zánkán, Csopakon, Balatonkenesén és Keszthelyen állomásoznak bevetésre készen.

A VMSZ-nek az idén még nem kellett emberéletet menteni és eddig mindössze egy megfeneklett vitorlás mentésére volt szükség.

Lengyel Norbert, a szakszolgálat strandokon lévő mentési csoportjainak vezetője arról számolt be, hogy nyáron országosan 80, a Balatonon mintegy 60 strandon, illetve fürdőhelyen teljesítenek szolgálatot képzett vízi mentőik, akiknek sikerült megduplázni a bérét, napi nettó 8 ezer forintért dolgoznak.

A VMSZ vízi mentői a múlt évben négyezer könnyű sérültet láttak el a Balatonon, közülük mintegy százról az Országos Mentőszolgálat gondoskodott a továbbiakban, 21 embert mentettek ki a vízből, és 4 ember újraélesztésében működtek közre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.