Visszaszivárogtak a vasárnapi vásárlók

Már érezhető a kereskedelmi forgalom növekedése a hét utolsó napján.

Markotay Csaba
2016. 06. 13. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létszámban és forgalomban is növekedés látszik több népszerű áruházláncnál a vasárnapi boltzár két hónappal ezelőtti eltörlése óta – derült ki a lapunk körkérdésére adott válaszokból. Bár részletes adatok közléséhez az eltelt idő kevés volt, a trendek több helyen látszanak. Az emelkedés azért is érdekes, mert amikor a boltzár eltörlését április 11-én Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője bejelentette, sietett rögtön hozzátenni, hogy a „vasárnapi munkavégzés tilalmával” a kormánypártok eredeti célkitűzései megvalósultak, hiszen az addig eltelt bő egy évben a kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal, a szektorban dolgozók száma pedig 3300 fővel, azaz 1,8 százalékkal nőtt.

Ezek szerint tehát a vasárnapi boltzár bevezetése, majd a boltzár idei eltörlése egyaránt jótékonyan hatott a szektorban dolgozók számára és a forgalomra.

Az áprilisi visszavonulót egyébként hivatalosan azzal magyarázták a kormányoldalon, hogy az emberek többségét, ezen belül kifejezetten a nőket az utóbbi egy évben nem sikerült a boltzár mellé állítani. Ennél valószínűbb szempont volt azonban, hogy sok kitérő után a Kúria épp akkor adott zöld jelzést a témában kezdeményezett MSZP-s népszavazási kezdeményezésnek, ebbe pedig a kormánypártok nyilván nem akartak beleállni.

– A vásárlói kutatások szerint az emberek elsöprő többsége örömmel fogadta a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét, és többségük úgy tervezi, élni is fog a lehetőséggel, hogy erre a napra időzítse a hét végi vásárlását – közölték érdeklődésünkre a Tescónál. A több mint 20 ezer embert foglalkoztató cég jelezte, végső következtetést csak pár hónap múlva lehet levonni arról, hogyan változtak a családok vásárlási szokásai, és az milyen mértékben áll vissza a vasárnap a boltzár bevezetése előtti időszakhoz képest. Ugyanakkor több üzletüknél épp június elejétől vezették be ismét a korábbi éjjel-nappali vásárlás lehetőségét, és július elejétől augusztus végéig ugyanez várható a Balaton térségében hat további áruházban, ami jól jelzi, hogy bővül az igény a nyitva tartásra, és ezzel nyilván a forgalom is nő.

– A vásárlók visszaszivárgása elindult, és a dolgozói létszámot is elkezdtük növelni – mondták lapunknak egy másik áruházláncnál, ahol egyelőre azért nem nyilatkoztak hivatalosan, mert csak három hónap után közölnek hivatalos számokat. A Sparnál pedig arra hívták fel a figyelmünket, hogy a vasárnapi zárva tartás előtt az összes forgalom 9 százaléka esett vasárnapra. Ez a boltzár bevezetése után szétoszlott, és a vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre tevődtek át. Most arra számítanak, hogy ez visszarendeződik a tavaly március előtti szintre, viszont nem tudni, hogy mondjuk a pénteki és a szombati csökkenés emiatt mekkora lesz. A Spar 470 áruházából mindenesetre jelenleg csak 35 nem nyit ki vasárnaponként.

Két új üzletet is nyitott a vasárnapi boltzár eltörlése óta az Aldi, és ezen a héten hasonló lépés várható Szántódon is. Érdeklődésünkre közölték, a dolgozói létszám már a 2 ezret is meghaladja, ami az új üzletek nyitásával tovább emelkedhet.

Az egyik legnagyobb vitát viszont továbbra is a vasárnapi pótlék kérdése jelenti. Erről legutóbb három hete volt egyeztetés, azóta lényegében megállt a folyamat – fogalmazott lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy még a nyári szünet előtt ismét tudnak tárgyalni erről a kormány képviselőivel. A vasárnapi boltzár eltörlésével ugyanis elvették az addigi 100 százalékos bérpótlékot azoktól, akik azokon a napokon dolgoztak, amikor mégis nyitva lehettek az üzletek (egy évben öt ilyen vasárnap lehetett). Emiatt még a munka törvénykönyve eredeti szabályait is visszaállította a kormány. A 100 százalékos vasárnapi pótlékért áprilisban tüntetés is volt, de a kormány nem akar határozottan fellépni ebben, és – a bérajánlási tárgyalásokhoz hasonlóan – inkább a munkaadók és a munkavállalók megegyezésére bízná a kérdést.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.