Zavart okozhat az új Klik indulása

Az új szervezet Klebelsberg Központ néven fog majd össze ötvennyolc tankerületi központot.

Hutter Marianna
2016. 06. 11. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új szervezet Klebelsberg Központ néven fog majd össze 58 tankerületi központot. Például Budapesten kilenc központ lesz. A rendelet hatálybalépését követő harminc napon belül az oktatásért felelős miniszter a Klik elnökének javaslatára intézkedik a tankerületi központok létrehozásáról, az igazgató felkéréséről, az igazgató és a tankerületi központ gazdasági vezetőjének kinevezéséről. December 31-ig őket az oktatásért felelős miniszter nevezi ki, menti fel, bízza meg, illetve vonja vissza megbízásukat; az igazgatóval és a tankerületi központ gazdasági vezetőjével kapcsolatos egyéb munkáltatói jogokat a Klik elnöke gyakorolja.

A tankerületi központ gazdasági szervezettel rendelkező központi költségvetési szervként fog működni, amelyet a tankerületi igazgató vezet. Utóbbi pozíció betöltésének feltétele a felsőfokú végzettség és a szakképzettség, a legalább ötéves vezetői gyakorlat és pedagógus-, közigazgatási vagy jogi szakvizsga. A Magyar Nemzet kérdésére Lázár János a csütörtöki kormányinfón elmondta: az átalakított Klik élén is a jelenlegi elnök, Pölöskei Gáborné marad.

Ugyanakkor az oktatási rendszerrel elégedetlen civileket és szakszervezeteket nem nyugtatta meg az óriásszervezet átalakítása. Emiatt és az oktatási rendszer egyéb problémái miatt ma országszerte közös tüntetéseket tartanak. Budapesten a demonstráció 14 órától kezdődik a Március 15. téren, onnan pedig a résztvevők a Várkert bazárhoz vonulnak 15 órára. Lapunk úgy tudja, a helyszínen beszédet mond a Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin és Pukli István, a PSZ elnökeként Galló Istvánné, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője, Mendrey László és a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária. A főváros mellett további demonstrációk lesznek Békéscsabán, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.