Zikavírus: ledobták a pánikbombát

Különösen a várandós nőknek kell vigyázniuk. Ritkán ugyan, de bénulással és halállal is végződhet a kór.

Konopás Noémi
2016. 06. 12. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb pánikot okoz a zikavírus, a sportolók sorra mondják le az olimpiai részvételt a betegség terjedésétől tartva. Legutóbb a világ egyik legjobb kosarasa, Pau Gasol jelezte, hogy erősen gondolkodik ezen. Megírtuk: május végén harminc ország 150 tudósa nyomta meg a pánikgombot, amikor azt javasolták, hogy halasszák el az olimpiát vagy tartsák más helyszínen, ahol a zikavírus még nem jelent meg. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, szurkolót és turistát, aki várhatóan a brazil városba látogat, és ha megfertőződik, hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnal reagált a hírre, hivatalos álláspontjuk szerint közegészségügyi szempontból nem indokolt sem áthelyezni máshová, sem törölni a nyári játékokat. Azóta Margaret Chan főigazgató szakértői bizottságot hívott össze annak tisztázására, hogy mekkora fenyegetettséget jelent a kór.

Addig is a téma magyarországi szakértőivel próbáltunk többet megtudni a vírusról. Szerintük a zikavírus nemcsak azért jelent minimális kockázatot Magyarországra, mert a betegség úgynevezett vektor által (hazánkban nem őshonos Aedes aegypti szúnyog) terjesztett kór, hanem azért sem, mert azokban a térségekben, ahol ez a vírus intenzíven jelen van, ott sem beszélhetünk járványról. Előfordulhatnak behozott esetek, de járványról akkor beszélhetnénk, ha helyben történne a fertőzés (maga a szúnyogcsípés). Ráadásul eddig igazoltan cseppfertőzéssel való terjedést nem írtak le a tudósok, és bár nincs kizárva, hogy szoros kontaktus során egyik ember a másikat megfertőzze, de ennek Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének korábbi vezetője, jelenleg egyetemi tanára szerint nagyon kicsi az esélye. Nagy éppen ezért megalapozatlannak tartja a 150 tudós kérését.

Ennél valamelyest óvatosabb dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, a betegséget ugyanis nemi úton is el lehet kapni. A szakértő azt tanácsolja, hogy a gyermekvállalással a térségből való hazatérést követően minimum egy hónapot várjanak a nők, illetve várandósoknak semmiképpen nem ajánlják a térségbe utazást. Jelenleg Közép-, Dél-Amerika, a karib-tengeri és a csendes-óceáni szigetvilág és Thaiföld érintett. A Zika azonban várhatóan további országokban is meg fog jelenni, ahol a kórokozót terjesztő szúnyogok megtalálhatók – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján. Az érintett országok listája egyébként folyamatosan frissül az Országos Epidemiológiai Központ oldalán.

Kiemelt rizikócsoportba tartoznak a várandósok, ugyanis a vírus a magzatban nemcsak mikrokefáliát (kisfejűség, ami a későbbiekben agyi funkciók károsodásával jár) okozhat, hanem egyéb idegrendszeri fejlődési rendellenességet is – mondta el az MNO-nak dr. Bognár Zsófia, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa, a téma egyik magyarországi szakértője. Ilyen súlyos idegrendszeri eltérés például a szokatlan agykamratágulat vagy a meszesedés az agyban. A legfrissebb kutatásokból az a kép rajzolódik ki, hogy a zikavírus okozhat maradandó szem- és hallásfejlődési rendellenességet is a magzatnál. Amennyiben csecsemők és gyermekek fertőződnek meg a vírussal, a betegség a felnőttekéhez hasonló lefolyású, néhány nap alatt lezajlik, kórházi kezelést nem, de ágynyugalmat és adott esetben lázcsillapítást igényel, maradandó károsodás nélkül átvészelhető.

A betegség egyébként igen nehezen diagnosztizálható, ugyanis az esetek nyolcvan százalékában nem jár tünetekkel. A fertőzöttek húsz százaléka nem jellegzetes tüneteket (bőrkiütés, hőemelkedés, étvágytalanság) vehet észre magán. Felnőtt fertőzöttek körében előfordulhat viszont a vírusfertőzés igen ritka – ezer zikafertőzésre 0,24 eset jut –, de annál ijesztőbb, akár halállal is végződő szövődménye, az úgynevezett Guillain–Barre-szindróma. Ez egy autoimmun betegség, amely bénulással jár, átterjedhet a légzőizmokra is. Jelenleg 13 olyan országról tudunk, ahol vagy esetszám-megemelkedést észleltek a zikavírus-járvánnyal egy időben vagy igazoltak olyan zikavírus-fertőzést, ami után ez az idegrendszeri szövődmény fellépett – osztotta meg portálunkkal dr. Bognár Zsófia.

Az augusztusi olimpiai játékok idején Rio de Janeiróban – igaz, hogy brazíliai, de – tél lesz, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklettel, ami pedig nem kedvez a szúnyogok szaporodásának. Ezenkívül a brazil kormány igyekszik a vizes területeket (pocsolyákat, nagyvárosokon kívüli tavakat) fertőtleníteni. A kormány által kiadott rendelkezés megtiltja továbbá, hogy a virágok locsolására használt vízgyűjtőket tartsanak a háztartások körül. Az Amerikai Egyesült Államok járványügyi hatósága ivartalanított szúnyogok elterjesztésével is elejét próbálja venni a rovarok szaporodásának. Eddig egyébként ötezer körüli zikafertőzöttről tudnak a hatóságok, s bár ennél valószínűleg többen is érintettek, a korábban a hírekben napvilágot látott milliós nagyságrendű számok mindenképpen erősen túlzók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.