Elérhetetlen középiskolás tananyag

Káosz jöhet a történelemtanításban a tizenkettedik évfolyamon.

Hutter Marianna
2016. 07. 09. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan új tankönyveket kellett megrendelniük a tanévkezdésre a középiskolai történelemtanároknak, amelyek a mai napig sem kaphatók, és az interneten sem hozzáférhetők – tudta meg lapunk. Ez problémát jelent a pedagógusoknak, ugyanis a szeptemberben tizenkettedik évfolyamot kezdő diákok kerettanterve jelentős változásokon esik át. Az új kerettantervhez csak az ahhoz igazodó tankönyv használható. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár hivatalosan még be lehet szerezni az előző tizenkettedikes könyveket, azok már nem igazodnak az új kerettantervhez. A magánkiadóknak pedig esélyük sem volt újraszabni ezeket a történelemkönyveket, mert Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető miniszter nem írt ki erre felhívást, ennek híján pedig hiába fejlesztettek volna, nem kaphattak volna engedélyt, és kiadványaik nem kerülhettek volna be a tankönyvjegyzékbe.

A tizenkettedikes kísérleti történelemkönyvet annak ellenére sem olvashatják a pedagógusok, hogy az állami tankönyvek kidolgozásáért felelős Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet (OFI) az idei tankönyvrendelés kezdetének első napján, április 1-jén közleményt adott ki arról, hogy a kísérleti tankönyvek teljes terjedelmükben letölthetők és elolvashatók a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP). Ehhez képest a kísérleti könyv nem található meg az NKP oldalán, és az OFI honlapján lévő tankönyvkatalógusból is csak az derül ki, milyen lesz a majdani borító, és mekkora lesz a terjedelem. A másik, nem kísérleti, Történelem 12. a középiskolák számára című tankönyvet pedig meg sem lehetett volna rendelni, ha az Emmi betartja a saját rendeletét. Ugyanis egy tavaly áprilisi módosítás szerint a rendelhető tankönyvek listájára azt a könyvet lehet csak felvenni, amely a rendelési időszak kezdetén hatályos tankönyvvé nyilvánítási határozattal rendelkezik. A rendelési időszak kezdete a már említett április elseje volt, ehhez képest a 2016/2017-es tankönyvjegyzék szerint a tankönyv csak április 15-én kapott engedélyt, így onnantól számít érvényesnek. Érdekesség, hogy a tankönyv egyik szerzője nem más, mint Kaposi József, az OFI főigazgatója. Lapunk kereste a történelemtankönyvekkel kapcsolatban az OFI és az Emmi sajtóosztályát is, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A Magyar Nemzet információi szerint a két tizenkettedikes történelemkönyv csak augusztus közepétől lesz kapható az OFI tankönyvboltjában. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusoknak két hetük lesz felkészülni arra, miből kell tanítaniuk az érettségi előtt álló diákokat. Utóbbi nem lesz könnyű feladat, tekintve, hogy a kerettanterv jelentősen átalakul. Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára és a Történelemtanárok Egyletének tagja arról beszélt: míg korábban a 12. osztályosok tananyaga az első világháborúnál kezdődött, és az 1990-es évekig tartott, mostantól a második világháború után kezdődik. Tehát az első félévben még leginkább kronologikus történelmet fognak tanulni a diákok, míg a másodikban újabb tematika jelenik meg, amelyben hangsúlyosabbá válnak a társadalmi és állampolgári ismeretek. Olyannyira, hogy a tantárgy neve is módosul „történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek”-re. Az újdonságok között szerepel, hogy a pedagógusoknak például munkajogi és pénzügyi ismereteket is kell tanítaniuk. – Én történelemtanárként nem arra vagyok képezve, hogy a monetáris politikáról tanítsak úgy, hogy a diákok le is tudjanak érettségizni belőle – mondta Repárszky Ildikó. A történelemtanár arra is felhívta a figyelmet: a helyzeten nem segít, hogy a jövőre egyébként is megváltozó történelemérettségin újból módosítani kívánnak, amiről még mindig nem jelent meg a rendelet. Így bár például a kormány ígéretet tett arra, hogy a régi, nem állami fejlesztésű és kronológiát tartalmazó történelematlaszok is használhatók a 2017-es tavaszi érettségin, erre még jogszabályi garancia nincs.

– Agyrém, hogy a jelenlegi helyzet szerint tankönyv és érettségirendelet nélkül kell elkezdenünk a tanévet – összegezte a történelemtanár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.