Hortobágy: sürgethették a tűzszerészeket?

A vállalkozók alábecsülték a bombák számát, betarthatatlan határidőt vállaltak.

Szemán László
2016. 07. 22. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesíthetetlennek tűnő feltételekkel végezték a mentesítési munkálatokat a hortobágyi bombázótéren dolgozott tűzszerészek – derül ki a lapunk birtokába került, a bombák megjelölésével és a mentesítésben való részvétellel megbízott magáncég két vállalkozási szerződéséből, amelyeket 2013 augusztusában kötöttek a nemzeti parkkal. A lőtér mentesítését úgy vállalták el határidőre, hogy arra semmiféle ráhatásuk nem volt. A honvédségi állományban lévő tűzszerészek munkáját (például azt, hogy hány órában dolgozhatnak) ugyanis szigorú biztonsági szabályok határozzák meg.

Beszéltünk olyan magáncégek illetékeseivel is, amelyek ugyancsak pályáztak volna a mentesítésre, vagy felkérték őket, hogy pályázzanak, ám egyikük sem vállalta, miután felmérték a terepet. – Az igen nagy számú robbanótest miatt a szerződéses összeg nevetséges, a vállalt határidő pedig tarthatatlan. Nem sürgethető a tűzszerészeti munka még akkor sem, ha milliárdok forognak kockán az európai uniós támogatás miatt – fogalmazott az egyik magáncég vezetője.

Az eredeti határidő 2014. december 31. volt, a munkát azonban természetvédelmi okok miatt csak július 15. és március 1. között végezhették. A szerződéskötők figyelmen kívül hagyták, hogy a tűzszerészeknek nem szabhatnak meg határidőt a mentesítésre, hiszen a munkájuk tempóját kizárólag a biztonsági előírások, saját szabályzatuk határozhatja meg, nem pedig egy magáncég érdeke.

A szerződésekben egyébként aprólékosan leírják a magáncég feladatait, hogy mennyiért és mekkora területet, milyen mélységben, mikorra derít fel, jelöli ki az ott talált robbanótestek helyét. Még az is szerepel benne, ha megállapították, hogy a talált tárgy robbanótest, ahhoz hozzányúlniuk tilos, a feltérképezett robbanótesteket pedig be kell jelenteniük a területileg illetékes rendőrkapitányságon keresztül a honvéd tűzszerészek ügyeletére, a tűzszerész-alakulat pedig gondoskodik a megsemmisítésükről.

A nemzeti park 2014. december 1-jével módosította is a lőszer-mentesítési pályázatot, egyebek mellett 2016. május 31-re kitolva az eredeti a határidőt. – Tekintettel a feladat nagyságára, ami az előtalált feltételezhető robbanótestek, robbanóanyag-maradványok nagy száma és a terület nagysága miatt adódik, egyeztetések történtek a Magyar Honvédség vezetőivel. A munkaprogram megvalósítása során azonban a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásával kapcsolatosan jogértelmezési vita alakult ki a megrendelő (a nemzeti park – a szerk.) és a Magyar Honvédség között. Emiatt és a miatt az előre nem látható tény miatt, hogy a mentesítendő területen az előtalálások száma jelentősen meghaladta a korábban feltételezettet, a Magyar Honvédség tájékoztatta a megrendelőt, hogy nem rendelkezik elegendő anyagi forrással és megfelelő kapacitással a volt bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítéséhez, mivel véleményük szerint ez nem közszolgálati feladat. Ezt követően a területről levonultak, és 2014. március 3-a óta nem végeznek mentesítési munkákat, így az átvizsgált és feltárt terület teljes átadás-átvételi eljárása nem folytatható le – indokolta a szerződés módosítását a nemzeti park. Ezzel elismerték, hogy a magáncég túlvállalta magát, igaz, hangsúlyozták, a vállalkozókon kívül álló okok (többek között a tűzszerészek munkabírása) vezettek a módosításhoz.

Simicskó István honvédelmi miniszter Demeter Márta (MSZP) és Harangozó Tamás (MSZP) írásbeli kérdésére adott válaszából a nemzeti park és a cég által kötött szerződés további részleteire is kitér. A tárcavezető kiemelte, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság végzi a volt bombázó lőtér tájrehabilitációját két ütemben, és hogy három éve közbeszerzési eljárást indított a lőszermentesítésre. Az ügymenetet a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte meg bruttó 424 millió forint értékben. A szerződés és a törvények értelmében a magáncég feladata csak a robbanótestek felkutatása, a hatástalanítást ugyanakkor – egy 1999-es kormányrendelet értelmében – kizárólag a honvédség tűzszerész-alakulata végezheti el, hangsúlyozta Simicskó. A magáncég nem áll semmiféle gazdasági, illetve jogi kapcsolatban a Magyar Honvédséggel, így nem is fizetett, illetve fizetett semmiféle anyagi juttatást, pénzösszeget.

Kiderült, hogy katonai jövedelmükön túl nem kapnak pluszpénzt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei és kiszolgáló katonái, akik a hortobágyi volt bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítésén dolgoznak. Simicskó kiemelte, nem „alvállalkozásban” dolgoznak a lőtéren a tűzszerészek, és a mentesítést végző katonák a jogszabályokban foglaltak alapján a nekik járó összes juttatást megkapták. A mentesítés egyébként egy többmilliárdos, európai uniós pénzeket is felhasználó tájrehabilitációs projekt része.

Mindez abból indult ki, hogy a hortobágyi lőtéren július 1-jén négy tűzszerész halt meg, miközben egy 250 kilogrammos orosz bombát próbáltak meg hatástalanítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.