Józsefvárosi parkolóóra-rengeteg

Szinte az egész VIII. kerület fizetőssé válik az autósoknak.

Horváth Csaba
2016. 07. 25. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októbertől megnő a térítési díjas parkolási övezet területe a Józsefvárosban, így ősztől még több helyen kell fizetniük az autósoknak – derült ki a napokban megjelent Közbeszerzési Értesítőből. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) Zrt. parkolásüzemeltetési feladatok ellátására írt ki pályázatot.

Az október 1-jén induló rendszer informatikai hátterének biztosítására és üzemeltetésére, a parkolás ellenőrzésére és a kerékbilincselés támogatására, továbbá a jegyautomaták üzemeltetésére és nyilvántartására összesen százmillió forintot különített el a VIII. kerületi önkormányzat.

A fizetős övezetek bővítését tavaly májusban kezdeményezte a józsefvárosi képviselő-testület, méghozzá saját lakosai érdekére hivatkozva. Mint arról beszámoltunk, a meglévő várakozási övezetek a Kerepesi út–Hungária körút–Sport utca–Százados utca–Salgótarjáni út–Asztalos Sándor út által határolt területtel, valamint a Könyves Kálmán körút–Üllői út–Orczy út–Golgota tér–Golgota út–Bláthy Ottó utca–Vajda Péter utca által határolt területtel (kivéve a Kőbányai út egy szakasza, illetve a Salgótarjáni út közelében lévő vasútvonal környéke) egészülnek ki.

Bánki István, a JGK kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta: természetesen a hatályos jogszabályoknak megfelelően továbbra is a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég üzemelteti a parkolást, a közbeszerzési eljárás a gyakorlatban a szükséges parkolóórák beszerzését és működtetését, a parkolóhelyek kialakítását, útburkolatok felfestését célozza. – A bővüléssel együtt új munkahelyek jönnek létre, hiszen a létszámot, az ellenőrök állományát is bővíteni kell – fűzte hozzá Bánki István. Kiemelte: a fizetős övezetet nem terjesztik ki az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződését átívelő felüljáró alatti parkolókra, azok ugyanis a fővárosi önkormányzat tulajdonában állnak. Ha a közbeszerzési határidőket tartani tudják, s az eljárás eredményét nem támadja meg senki, akkor októbertől egy hónapos türelmi idővel vezetik be a térítési díjas parkolást, és ez idő alatt természetesen még nem büntetnek meg senkit. Az említett új zónában a Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint egységesen óránként 175 forint lesz a várakozási díj. Ennek alapján bízta meg idén februárban a VIII. kerületi városgazdálkodási bizottság a JGK-t a bevezetéssel. Az előterjesztés a fizetős parkolást szolgáltatásnak nevezte, és a „folyamatos lakossági igényekkel”, az itt élők és a kerületet P+R parkolónak használók közötti feszültség csökkentésével indokolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.